8. března 2024 • 20:15

Verstappen vyhrál kvalifikaci v Arábii, mladík (18) debutoval ve Ferrari

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu vyhrál poprvé kvalifikaci na Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1. Druhého Charlese Leclerca dnes porazil na okruhu v Džiddě o 319 tisícin sekundy. Třetí skončil Verstappenův týmový kolega a obhájce loňského vítězství Sergio Pérez.



Šestadvacetiletý Verstappen vyhrál po Bahrajnu také druhou kvalifikaci v sezoně. Celkově získal 34. pole position v kariéře a osamostatnil se v pozici pátého nejúspěšnějšího jezdce historie před Britem Jimem Clarkem a Francouzem Alainem Prostem. Na čtvrtého Sebastiana Vettela z Německa ztrácí nyní 23 triumfů.

Trojnásobný mistr světa z Nizozemska zaútočí v sobotním závodě na 56. vítězství v F1. Případnou druhou výhrou v sezoně by navýšil náskok v čele šampionátu. V součtu s minulou sezonou může svou vítěznou sérii prodloužit na devět závodů. V Saúdské Arábii zatím zvítězil jen před dvěma lety. Vloni skončil druhý za Pérezem.

Monačan Leclerc si v závěrečné části kvalifikace stěžoval na chování vozu, přesto se propracoval do první řady. Třetího Peréze porazil o 16 tisícin sekundy. Čtvrté místo obsadil Fernando Alonso z Aston Martinu.

Těsně za první desítkou skončil druhý jezdec Ferrari Oliver Bearman. Osmnáctiletý Brit, který nahradil Carlose Sainze odpočívajícího po operaci slepého střeva, byl jedenáctý. Od desátého Lewise Hamiltona z Mercedesu ho ve druhé části kvalifikace dělilo 36 tisícin sekundy.

Oliver Bearman ve Ferrari nahradil Carlose Sainze
Oliver Bearman ve Ferrari nahradil Carlose Sainze

Z první části znovu nepostoupili piloti Alpine. Esteban Ocon skončil sedmnáctý, Pierre Gasly hned za ním. Z poslední příčky odstartuje Číňan Čou Kuan-jü ze Sauberu, který po nehodě ve třetím tréninku vyjel na trať až na poslední chvíli a nestihl zajet měřené kolo.

Druhý závod sezony je stejně jako předchozí Velká cena Bahrajnu ovlivněný ramadánem. Sobotní závod začne v 18:00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27,472, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,319, 3. Pérez (Mex./Red Bull) -0,335, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,374, 5. Piastri (Austr./McLaren) -0,617, 6. Norris (Brit./McLaren) -0,660.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud