19. července 2008 • 15:48

Hamilton je nejlepší i v Německu

Autor: Tomáš Leixner
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Vedoucí jezdec mistrovství světa formule 1 Brit Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Grand Prix Německa. Potřetí v sezoně odstartuje z nejvýhodnější pozice.



Nejenom Fernando Alonso tipoval, že se o letošní titul budou prát jezdci Ferrari. Jak moc se zmýlil! Po polovině šampionátu je společně s Massou a Räikkönenem v čele šampionátu i Lewis Hamilton. Navíc se zdá, že McLaren nejenom dohnal ztrátu na Ferrari, ale také své soupeře předehnal. Brit vyhrál včerejším kvalifikaci na GP Německa F1 s naprostou lehkostí.

Silný začátek McLaremu, drtivý obrat Ferrari. Boj o titul mistra světa ve formuli 1 se vrátil zase na sinusoidu. Už to není italská stáj, která by udávala tempo a sbírala dvojitá vítězství. Přinejmenším na německém Hockenheimu je lepší McLaren.

Včerejší kvalifikaci totiž vyhrál Lewis Hamilton a aby soupeře postrašil, prohlásil: „Nejel jsem naplno, klidně jsem mohl ještě přidat.“

Video: Projeďte se po Hockeinheimu

Testy v minulém týdnu či výkony během tréninků zatím stačí jako důkaz, skutečné rozřešení přinese dnešní závod (od 14.00 přímým přenosem na TV Nova). Dopředu však hodně nasvědčuje, že by mohl být výhradně záležitostí McLarenu.

To i přesto, že bude z první řady startovat Felipe Massa z Ferrari. Hamiltonův parťák Heikki Kovalainen totiž několikrát během kvalifikace vyjel až za obrubník a ztrácel desetiny. Leknutí ve stylu rallye, když šest set kilogramů těžký monopost poskakoval po brázdách kačírku, přišlo několikrát.

„Pár rallye vložek v kvalifikaci bylo. Kdybych se jich vyvaroval, mohl jsem bojovat o pole position,“ prohlásil Kovalainen.

Na startu pro něj ovšem bude třetí místo výhodné - na rozdíl od Massy totiž bude startovat z čistější části dráhy, kde by mu pneumatiky neměly tolik podkluzovat. Právě se starty však mívá Fin největší problémy - pravidelně totiž své pozice ztrácí.

Ferrari se na Hockenheimu nedokázalo chytit už od pátečních tréninků a neustále je pozadu. Massovo druhé místo je pro italskou stáj dobré, Kimi Räikkönen však bude startovat až šestý. Lepší než mistr světa byli Jarno Trulli (Toyota) a Fernando Alonso (Renault).

„Naším cílem je samozřejmě vyhrát, ale nejdůležitější bude posbírat body,“ říká tak trochu poraženě Felipe Massa.

„Svět se nezboří, když nejsem na pole position,“ prohlašuje Kimi Räikkönen. „Nečeká mě nic jednoduchého, jenže závod je dlouhý. Pravdou je, že máme problémy a nedokázali jsme je za celý víkend vyřešit.“

Závod opravdu dlouhý je: přesně 306,458 km. Dost na to, aby na konci bylo zcela jiné pořadí než na startovním roštu.

Výsledky - kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) 1:15,666, 2. Massa (Braz./Ferrari) 1:15,859, 3. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) 1:16,143, 4. Trulli (It./Toyota) 1:16,191, 5. Alonso (Šp./Renault) 1:16,385, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:16,389, 7. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:16,521, 8. Webber (Austr./Red Bull) 1:17,014, 9. Vettel (Něm./Toro Rosso) 1:17,244, 10. Coulthard (Brit./Red Bull) 1:17,503.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud