4. srpna 2008 • 15:59

Glock: z nemocnice na druhé místo

Autor: Tomáš Leixner
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak se dostat na stupně vítězů? Stačí dát hodně velkou ránu. Při GP Německa odnášeli Tima Glocka na nosítkách, kroutil se kvůli bolesti zad a musel přenocovat v nemocnici.



V GP Maďarska, po dvou týdnech, se poprvé ve formuli 1 pilot stáje Toyota dostal až na stupně vítězů – byl druhý.

„Je to neskutečné,“ říkal Glock. „Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem viděl, jak se Massovi kouří z motoru. Najednou jsem byl druhý, za zády jsem měl Räikkönena, který byl rychlejší a snažil se na mě zaútočit, jel jsem na pneumatikách, které odcházely… Šílené.“

Šílené? Na jiném okruhu by měl Glock nejspíš velké problémy, jenže na Hungaroringu se složitě předjíždí. Sám se o tom i přesvědčil, když loni závodil v šampionátu GP2. Propadl se po startu a už se nebyl schopen vrátit, i když byl nejlepší a šampionát vyhrál.

Díky tomu také dostal ve formuli 1 druhou šanci. V roce 2005 už závodil za Jordan, hned ve svém prvním závodě bodoval. Jenže neměl sponzorské peníze a musel odejít do Ameriky. Pak se ozvalo BMW, pro které loni testoval, jako náhradu za Ralfa Schumachera si jej na podzim vybrala Toyota. Sotva lituje: Glock je na rozdíl od krajana přátelský, není žádný protiva, vychází i s Jarnem Trullim.

„Je těžké uvěřit, že jsem na stupních vítězů. Tohle je můj první rok ve formuli 1, nikdy bych si něco takového neplánoval,“ povídal s dojetím. „Vynahradilo mi to Hockenheim, kde jsem boural.“

Právě bouračky jsou pro piloty ze všeho nejhorší – někteří mají problém se z nich vzpamatovat. Glock nemohl ani stát, když se po minutách vydýchávání v Německu vysoukal z trosek monopostu. Nehoda nebyla jeho chyba, prasklo mu zavěšení kola. David Coulthard prohlašoval, že by měli komisaři auto Toyoty zkontrolovat, jestli je opravdu bezpečné.

Nejspíš by zjistili, že bezpečné je. Soupeři ale vědí, že je nebezpečné – jak v rukou Jarna Trulliho, který byl na stupních vítězů ve Francii, tak i v těch Tima Glocka. Japonská stáj je teď v Poháru konstruktérů na čtvrtém místě. Výš už se letos sotva dostane – Ferrari, McLaren a BMWSauber jsou příliš daleko.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud