11. září 2008 • 14:18

Hamilton chystá pomstu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lewis Hamilton chce při nedělní Velké ceně Itálie na okruhu v Monze vítězstvím odpovědět na penalizaci při minulém závodu mistrovství světa vozů formule 1 v Belgii.



Britského pilota týmu McLaren připravili o výhru komisaři, kteří ho sporně z prvního místa dodatečně pětadvacetisekundovým trestem kvůli vyjetí z trati odsunuli na třetí pozici. Při čtrnáctém závodu sezony však bude mít Hamilton na domácím okruhu stáje Ferrari těžkou úlohu.

Fanoušci budou držet palce Felipemu Massovi, jenž se ve Spa posunul díky rozhodnutí komisařů na první místo a v celkovém hodnocení má na Hamiltona manko už jen dva body.

O okruhu v Monze čtěte zde>>>


Třetí je už se ztrátou 16 bodů na Brazilce Polák Robert Kubica ze stáje BMW-Sauber, čtvrtý je o bod zpět Fin Kimi Räikkönen z Ferrari, který v minulém závodu havaroval.

"Jsem před tímto závodem před domácími fanoušky hodně motivován," nechal se slyšet Massa pět Velkých cen před koncem seriálu.

Loni se mu v Monze nedařilo, hned po startu měl v první zatáčce kolizi s Hamiltonem, musel do boxů a po deseti kolech odstoupil. Tehdy byl jedničkou týmu Räikkönen, který se později stal mistrem světa.

Letos je, zdá se, situace obrácená. Fin totiž nevyhrál od konce dubna. "Ale v Itálii se to změní," sliboval. "Udělám všechno pro to, abych vyhrál. Pro tým, pro fanoušky," tvrdil odhodlaně.

Na domovské trati Ferrari však nikdy nezvítězil. "Bylo by to fantastické. Dám do toho všechno, nemám co ztratit," povídal Räikkönen.

Za třiadvacetiletým Hamiltonem ale stojí sebevědomí, neboť proti jeho penalizaci se postavila motoristická veřejnost a stáj McLaren se odvolala.

Navíc loni v Monze monoposty jeho týmu skončily na prvních dvou místech. "Ale bude to velmi těžký boj," tušil Hamilton. "Jsem ale o dost silnější než v minulém závodu a udělám všechno, abych opět projel cílem jako první," měl jasno.

Pokud Hamilton vyhraje, bude to dvousté vítězství pro britského závodníka v historii F1. Do hry ale může vstoupit ještě Polák Kubica, který se vrací na okruh, kde v roce 2006 poprvé v seriálu vystoupil na stupně vítězů.

Navíc jeho kolega ze stáje BMW-Sauber Nick Heidfeld, druhý ve Spa, byl nejrychlejší při testech v Monze minulý měsíc. "V Monze se nám daří, věříme si," řekl technický ředitel BMW Willy Rampf.

Pořadí MS (po 13 z 18 závodů):
1. Hamilton (Brit./McLaren) 76, 2. Massa (Braz./Ferrari) 74, 3. Kubica (Pol./BMW) 58, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 57, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 49, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) 43, 7. Trulli (It./Toyota) 26, 8. Alonso (Šp./Renault) 23, 9. Webber (Austr./Red Bull) 19, 10. Glock (Něm./Toyota) 15.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 131, 2. McLaren-Mercedes 119, 3. BMW-Sauber 107, 4. Toyota 41, 5. Renault 36, 6. Red Bull 25, 7. Williams 17, 8. Toro Rosso 17, 9. Honda 14.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud