11. října 2008 • 08:25

Hamilton vyrazí za obhajobou z prvního místa

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Do Velké ceny Japonska formule 1 odstartuje z prvního místa loňský vítěz závodu Lewis Hamilton s vozem McLaren, který vyhrál ve Fudži dnešní kvalifikaci před mistrem světa Finem Kimim Räikkönenem z Ferrari.



Britský jezdec má dobrou příležitost zvýšit svůj náskok v čele seriálu před druhým pilotem Ferrari Brazilcem Felipem Massou, jenž zajel v kvalifikaci pátý čas a vyjede z třetí řady. Po 16 závodech dělí oba rivaly sedm bodů, po japonské Grand Prix se pojede už jen v Šanghaji a Sao Paulu.

Do druhé řady se v neděli postaví Hamiltonův týmový kolega Fin Heikki Kovalainen a bývalý dvojnásobný mistr světa Španěl Fernando Alonso, který vyhrál před dvěma týdny Velkou cenu v Singapuru.

"Nemůžu říct, že by se mi kvalifikace povedla dokonale. Ale oproti Singapuru je to lepší," řekl Hamilton, jenž v souboji o pole position na startu prvního nočního závodu s Massou prohrál.

"Třetí fázi kvalifikace jsem nezačal ideálně, ale poslední kolo mi vyšlo. Máme vynikající pozici a pokusíme se získat maximum bodů, co půjde. Bude to těžký závod, protože Kimiho mám hned vedle," dodal třiadvacetiletý Brit, jenž si vyjel šestou pole position v sezoně, z které bude útočit na páté letošní vítězství.

Massa byl rychlejší než jeho rival v trénincích i ve druhé části kvalifikace, ale v závěrečné fázi se mu tolik nedařilo. "V první a druhé části kvalifikace jsem měl dobré pneumatiky, ale ve třetí to s přilnavostí nebylo ono.

Samozřejmě nejsem spokojený, ale ani ne proto, že Lewis má pole position, ale protože jsem nedokázal zopakovat své předchozí jízdy," stěžoval si Brazilec.

"Možná ten dnešní výsledek nevypadá nijak zvlášť, ale zítra to může být jiné," uvedl Massa a doufá, že mu pomůže v boji s Hamiltonem i Räikkönen. "Kimi vypadá dobře a samozřejmě by to byla velká pomoc, kdyby se mu povedlo předjet Lewise."

Räikkönen se pokusí ukončit černou sérii čtyř Velkých cen, v nichž nebodoval. Na Hamiltona ztrácí 27 bodů a v případě dalšího nezdaru v neděli může vypadnout ze hry o titul. "Nemám příliš co ztratit, na titul nemyslím," uvedl světový šampion, který loni zlikvidoval manko 17 bodů v závěrečných dvou závodech a vyhrál o bod.

Nyní má k titulu blíž jeho týmový kolega Massa, který dnes zaostal za Hamiltonem o 430 tisícin sekundy. "Chceme vyhrát oba šampionáty, což nebude proti mclarenům lehké. Ale když tu získáme maximum bodů, bude to fajn," řekl Räikkönen.

Po posledních nevydařených závodech dostali jezdci Ferrari od šéfa stáje za úkol obsadit v závěrečných třech Velkých cenách vždy první a druhé místo.

Nedělní závod startuje v 6:30 SELČ.


Výsledky - kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) 1:18,404,
2. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:18,644,
3. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) 1:18,821,
4. Alonso (Šp./Renault) 1:18,852,
5. Massa (Braz./Ferrari) 1:18,874,
6. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:18,979,
7. Trulli (It./Toyota) 1:19,026,
8. Glock (Něm./Toyota) 1:19,118,
9. Vettel (Něm./Toro Rosso) 1:19,638,
10. Bourdais (Fr./Toro Rosso) 1:20,167.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud