20. října 2008 • 12:57

Räikkönen splatil dluh – pustil Massu

Autor: lex
TOP VIDEA
Jablonec - Karviná: Nádherný gól! Fleišman z přímáku propálil Fendricha, 1:2
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jiný rok, nová sezona. Ale staré dluhy stále platí. Kimi Räikkönen už nemá „sekyru“ u Felipeho Massy za loňské finále formule 1 v Brazílii, kdy jej parťák pustil na první místo a také k titulu mistra světa.



Včera v Šanghaji se role otočily – Räikkönen pustil Massu před sebe. Ale jen na druhé místo a také v nejisté situaci: brazilská jednička Ferrari si stále musí titul vybojovat.

„Bylo mi jasné, že Kimi před sebe Felipeho pustí,“ říkal Lewis Hamilton v cíli.
Komu by to jasné nebylo. Na prohození pozic se Räikkönen s Massou chystali snad patnáct kol, i když s ním počítali od samého začátku závodu.

Fin nápadně zpomalil, protože mu předtím Massa nestačil. Brazilec ho jen tak mimochodem předjel způsobem, jakým se slušní jezdci pouští, když jsou předjížděni o celý okruh. Jindy by takový „souboj“ sotva proběhl. Ledažeby byl ten vpředu hluchý, slepý, chromý a ještě dementní zároveň.

Ale hluchota, slepota, chromost či demence se Ferrari netýkají. Italská stáj přesně věděla, co dělá. Dva body mohou hrát v konečném účtování roli. Loni rozsoudit trojici jezdců – Räikkönena, Hamiltona a Alonsa – jediný bod.
Aby se vyhnula týmové režii, která je pravidly zakázána, vzali na sebe všechno jezdci.
„Byl jsem v té době rychlejší, dohnal ho a taky předjel. Bylo to ve správné chvíli závodu,“ říkal Felipe Massa.

„Víme, co chceme jako tým a přesně to jsme také udělali,“ říkal Kimi Räikkönen, jenž musel kvůli Massovi výrazně zpomalit. „V takových situacích je to normální. Nejsem v boji o titul a vím, co ode mě tým očekává.“

Ferrari nemohlo výměnu jezdcům oficiálně přikázat, alespoň ne prostřednictvím rádia. Podobně už stáj režírovala závěrečné „bitvy“ Michaela Schumachera s Rubensem Barrichellem a vedle pokuty milion dolarů od FIA (polovina jim byla odpuštěna) se v roce 2002 při GP Rakouska dočkala pískotu diváků.

Před závodem se ale na takovou situaci tým jistě připravil. Každý s tím počítal, včetně soupeřů. Šlo jen o to, jak elegantně vše provést. Loni v Brazílii Massa zpomalil a Räikkönen jej „předjel“ při zastávkách v boxech. Teď se vše odehrálo na dráze.

Sotva si ale někdo bude stěžovat. Oficiálně šlo o rozhodnutí jezdců. Pochopitelné a smysluplné. Koneckonců, puritánům se sluší připomenout, že se už podobně letos zachoval McLaren. Při GP Německa byl totiž Kovalainen příliš pomalý a když jej dohnal Hamilton bojující o vítězství, Fin svého parťáka pustil.

A Hamilton mu po závodě také poděkoval. Massa včera nemusel. Räikkönen po roce splatil dluh. Nejspíš nerad. Před rokem si musel myslet, že si bere půjčku, kterou nikdy nebude muset vracet.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud