5. listopadu 2008 • 15:35

Alonso: půlroční šampion

Autor: Tomáš Leixner
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začal zklamaný, ale nikoliv zlomený. A skončil šťastný. Fernando Alonso má smůlu, že se neuděluje ve formuli 1 třeba titul za polovinu sezony. Byl by půlročním mistrem světa, za posledních osm závodů totiž nikdo nezískal tolik bodů jako on.



Přitom na začátku roku se nemohl ani dostat do bodované osmičky.
Když si Fernando Alonso začal loni stěžovat, že McLarenu přinesl zkušenosti a víc než sekundu na jedno kolo a že za to nedostal nic zpátky, nikdo ho moc nebral špatně.

Když se letos Španěl vracel po rozchodu s McLarenem do Renaultu, s nímž získal dva tituly mistra světa, vítali ho jako spasitele. Nezklamal je: tým, který ztratil směr a nevěděl kudy kam, byla zase stáj, jež dostala vůdce a porážela soupeře.

Alonso se nevrátil do týmu, který opouštěl jako nejlepší ve formuli 1. Renault měl za sebou těžkou sezonu a rok 2008 byl ještě horší. Nejenom že v prvním závodě byly silnější toyoty, ale také soupeři od Red Bullu.

Se stejnými motory! To všechno ale dokázal Španěl vyřešit.

„Bez Fernanda by bylo všechno o hodně složitější a těžko říct, jestli bychom nakonec skončili čtvrtí," přiznává Flavio Briatore, boss týmu.

„Jakmile přišel, celý tým to zvedlo. Na mechanicích bylo vidět, že mají někoho, komu věří. Vrátil se starý člen rodiny."

ALONSOVY
SEZONY

2007, McLAREN
Vítězství: 4
Body: 109
Pozice v MS: 3.
Pole position: 2
Stupně vítězů: 12
Nejrychlejší kola: 3

2008, RENAULT
Vítězství: 2
Body: 61
Pozice v MS: 5.
Pole position: 0
Stupně vítězů: 3
Nejrychlejší kola: 0

Když Alonso po polovině sezony prohlašoval, že chce být do čtvrtého místa v Poháru konstruktérů, bylo to víc přání než odraz skutečné situace. Deset bodů ztráty, to byla v té chvíli skoro nepřekonatelná propast.

A zatímco Toyota sbírala body pravidelně, Renaultu pomohly výjimky typu Nelsona Piqueta na druhém místě v Německu. Úspěchy byly sporadické - tedy než začal Alonso koncertovat.

Vždycky platil za jezdce, který dokáže využít příležitostí. Koneckonců, vyhrál tak oba své tituly mistra světa. Zatímco vítězství v Singapuru bylo náhodné a šťastné, v Japonsku už nikdo nebyl lepší než on. V posledním závodě sezony v Brazílii, v němž skončil druhý, dokonce proháněl Felipeho Massu a ujížděl Kimimu Räikkönenovi.

Nestačilo jen ve správnou chvíli přezout pneumatiky, ještě musel takovou situaci jezdec zvládnout.

„Jsem za druhé místo šťastný, protože jsme dostali šanci a využili ji. Víc získat nešlo, tým udělal ve správnou chvíli správné věci," chválil Alonso, jenž se díky osmi bodům posunul na páté místo v mistrovství světa. Porazil tak Heikkiho Kovalainena - svého nástupce v McLarenu.

„Druhá půlka sezony byla skvělá a Fernando získal víc bodů než kdokoliv jiný (o pět víc než šampion Hamilton -pozn. autora). Bylo důležité ukázat, že se Renault dokáže vzpamatovat a probojovat zpátky tam, kam patří," říkal Briatore.

Pro koho to bylo důležité? Hlavně pro Fernanda Alonsa. Nevěděl, jestli v týmu zůstat. Renault jej nechtěl ztratit, jediný způsob, jak o něj bojovat, ale byly výsledky. Španěl jednal o angažmá u Ferrari a BMW, jenže obě možnosti padly. Nepůjde ani do trápící se Hondy: vůbec by si totiž nepomohl.
Co nevidět tak oznámí, že v Renaultu zůstává. Právě s ním může být znovu mistrem světa, klidně už příští rok.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud