23. prosince 2008 • 11:44

Toyota začne šetřit, ve formuli zůstane

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Toyota je další stájí formule 1, která od nové sezony kvůli ekonomické krizi zavede úsporná opatření. Vedení japonské automobilky však současně slíbilo, že ze seriálu neodejde, přestože poprvé po sedmi letech skončí ve ztrátě.



"Udržet se na stejné úrovni ale nebude jednoduché," citovala agentura AP prezidenta Toyoty Kacuakiho Watanabeho, který o úsporných opatřeních informoval. Konkrétní příklady, jak hodlá stáj ušetřit, však neuvedl. Toyota tak nebude následovat další japonské automobilky, které z motoristického sportu odešly.

Honda nedávno oznámila, že kvůli snižování nákladů ve stínu ekonomické krize nebude podporovat stáj ve formuli 1. Ze seriálu mistrovství světa v rallye ze stejných důvodů odešly Subaru a Suzuki. Toyota zakončí rok ve ztrátě poprvé od roku 1941, kdy automobilka začala evidovat podobné statistiky.

Společnost plánovala,že prodá deset milionů vozů, nakonec jich ale prodá o zhruba milion méně. Ztrátou pro japonskou automobilku skončil také druhý rok její existence. V roce 1938 ale šlo o neoficiální údaje.

Stáj Toyota, za kterou letos jezdili Němec Timo Glock a Ital Jarno Trulli, získala v sezoně 56 bodů a skončila pátá v Poháru konstruktérů. O nejlepší dílčí výsledek se postaral Glock druhým místem v maďarské Grand Prix.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud