6. února 2009 • 19:37

Směřuje do formule jedna americká stáj?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve formuli 1 by od roku 2010 mohla jezdit americká stáj USF1. O její účasti však podle prezidenta světové automobilové federace FIA Maxe Mosleyho rozhodne snižování nákladů a změny pravidel šampionátu.



"Už nás kontaktovali. Jsou seriózní, ale myslím, že aby byli konkurenceschopní, musejí počkat, až se ve formuli sníží náklady," citovala Mosleyho agentura Reuters.

Podle prezidenta FIA je totiž za současných podmínek velmi obtížné, aby někdo dal dohromady peníze potřebné na založení nové stáje. Zejména v Americe, kterou ekonomická krize zasáhla nejvíce.

"Kdyby teď přišla nová stáj, bude dva roky závodit jen pro radost. Všechno si bude platit, protože peníze dostane až v třetím roce. To je velká překážka. Soukromá stáj totiž nesežene 50 až 60 milionů od sponzorů," uvedl Mosley.

FIA plánuje, že roční náklady jedné stáje ve formuli 1 by se měly pohybovat kolem 50 milionů eur, což je zhruba čtvrtina loňského rozpočtu jednoho týmu.

Většinu peněz z rozpočtu by jim navíc podle plánů FIA měl pokrýt podíl na celkovém příjmu šampionátu. "Máme dvě volná místa v seriálu, možná tři, když odejde Honda. Myslím, že formule by potřebovala novou krev, prospělo by jí to," řekl šéf FIA.

Za stájí USF1 by měl podle zámořských médií stát Ken Anderson, bývalý technický ředitel někdejšího týmu formule 1 Ligier a bývalý novinář a manažer Williamsu Peter Windsor.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud