6. června 2009 • 14:27

Kvalifikaci na VC Turecka vyhrál Vettel

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německý pilot formule jedna Sebastian Vettel z Red Bullu vyhrál dnešní kvalifikaci na Velkou cenu Turecka. V neděli se na pole position postaví potřetí v kariéře.



Vedle něj se v první řadě na startu objeví lídr šampionátu Jenson Button s brawnem.

Dominanci obou vedoucích stájí MS potvrdili i jejich týmoví kolegové, kteří se za nimi postaví do druhé řady. Třetí nejrychlejší čas zajel ve finální fázi kvalifikace veterán Rubens Barrichello, čtvrtý skončil Mark Webber.
"Konečně se nám to podařilo a jsme před oběma těmi bílými auty (brawny)," řekl Vettel. "Čekal jsem to složitější, protože jsme měli v pátek technické problémy. Máme na autě pár novinek, které jsme sice dokončili až na poslední chvíli, ale tvrdá práce mechaniků přes noc se vyplatila. Dali jsme to dohromady," dodal.

Poprvé vyhrál Vettel kvalifikaci loni na GP Itálie, kdy ještě jezdil za Toro Rosso. Tehdy triumfoval i v závodě a stal se nejmladším vítězem historie. Nejlepší startovní pozici proměnil ve vítězství i letos v Číně. A v Turecku zatím ve všech čtyřech dosavadních ročnících platilo, že vítěz kvalifikace projel jako první cílem i v závodě.

"Uděláme všechno pro to, aby ta statistika platila dál, ale nebude to snadné," řekl Vettel. "Každý miluje statistiky, ale my se chystáme je zítra změnit," vyhlásil naopak Button, který byl se svou výchozí pozicí spokojený. "Jsme v první řadě, jak jsme chtěli," uvedl.

Velkým zklamáním naopak skončily kvalifikační jízdy pro oba mclareny. Úřadující mistr světa Lewis Hamilton se nedostal ani do druhé části a skončil šestnáctý, Heikki Kovalainen byl jen o dvě příčky lepší. "Tady je vidět, jak jsme doopravdy rychlí. A bude těžké získat alespoň pár míst," uvedl rezignovaně Hamilton.

Ani Felipe Massa, vítěz tří předchozích ročníků turecké GP, nemá ideální výchozí pozici, protože zajel sedmý čas. Hned před ním bude stát jeho týmový kolega z Ferrari Kimi Räikkönen, který v Turecku vyhrál premiérový závod v roce 2005.

Pořadí

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:28,316 min.,
2. Button (Brit./Brawn) 1:28,421,
3. Barrichello (Braz./Brawn) 1:28,579,
4. Webber (Austr./Red Bull) 1:28,613,
5. Trulli (It./Toyota) 1:28,666,
6. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:28,815,
7. Massa (Braz./Ferrari) 1:28,858,
8. Alonso (Šp./Renault) 1:29,075,
9. Rosberg (Něm./Williams) 1:29,191,
10. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:29,357.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud