20. června 2009 • 11:26

Pyšný Mosley: Však oni se vrátí

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Póza. Tak označil páteční oznámení rebelujících stájí formule jedna vytvořit si vlastní šampionát šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley. A dodal, že si je naprosto jistý startem Ferrari v příštím ročníku F1.



„Neberu to tak vážně jako někteří lidé, protože vím, že je to jen póza," prohlásil Mosley v rozhovoru pro BBC. „Všechno to skončí mezi Novým rokem 2010 a březnem, kdy bude první závod. Všechno to skončí, uklidní se to a všichni budou závodit," věří devětašedesátiletý šéf motoristické federace.

Na otázku, jestli je opravdu přesvědčený, že se najde řešení, které zabrání rozštěpení šampionátu, Mosley odpověděl: „Absolutně. Jsem si naprosto jistý, protože nakonec stejně všichni lidé udělají to, co je v jejich nejlepším zájmu."


Podle Mosleyho je zájmem všech týmů závodit ve formuli jedna a neexistuje žádný problém, který by jim v tom měl zabránit. „Je to všechno o charakterech lidí a moci, o tom, kdo může na kom co získat. Ale to je lehké, jen když není nic v sázce. Když se bude blížit první závod (nové sezony), tak si to uvědomí a budou tu," myslí si boss FIA.

Pro týmy je prý jednoduché o odchodu mluvit v téhle fázi roku. „Můžou mluvit hodně drsně, protože prakticky až do března 2010 o nic nejde," vysvětluje. „Takže máme ještě devět měsíců. Každý se teď může tvářit jako drsňáky a dělat pózy, ale jak se bude blížit Melbourne 2010, tak každý, kdo může být ve formuli jedna, tak tam taky bude," sebevědomě opakuje Max Mosley.

 

Räikkönen ve vozu stáje Ferrari Räikkönen ve vozu stáje FerrariFoto ČTK

„V těhle věcech se vždycky najde nějaký kompromis, protože oni si nemůžou dovolit nezávodit v F1 a my bychom zase nechtěli mít šampionát bez nich. A to mluvím o všech osmi týmech," nechává si Mosley otevřená zadní vrátka, ale zároveň očekává, že někdo nakonec přeci jen odpadne.

„Myslím, že někdo z nich z formule zmizí. Některé automobilky si totiž uvědomí, že v době, kdy vyhazují lidi a přijímají podporu od vlád, aby vůbec mohly zachovat výrobu, je velmi těžké pumpovat miliony a miliony do formule jedna," pdotýká hlava automobilové federace.

„Takže si myslím, že přijdeme o jeden, dva nebo tři tovární týmy, takže budeme potřebovat nové stáje na zaplnění prostoru. Ale ty nejtradičnější týmy, mezi které počítám i Ferrari, potřebují být ve formuli, a taky tady budou. Určitě. Tohle se prostě vyřeší."

 

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud