27. července 2009 • 09:08

Massa? Nic si nevyčítám, říká Barrichello

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO, VIDEO - Brazilský pilot formule jedna Rubens Barrichello teď myslí na jediné: jak pomoci Felipe Massovi, aby se co nejrychleji zotavil z těžkého zranění, které utrpěl při nešťastné nehodě na Velké ceně Maďarska.



„Pokud bych mohl nějak pomoct, udělám to," prohlásil Barrichello. „Je tu celá Felipeho rodina, chci tam jít a chci ho vidět. Včera večer mě za ním jít nenechali. Moc bych ho chtěl vidět, na druhé straně při tom musíte myslet na své děti a svou rodinu. Je to hodně emotivní," svěřoval se Brazilec novinářům.

„Mám z toho všeho divný pocit a lhal bych, kdybych řekl, že jsem na to uprostřed závodu nemyslel," přiznal Barrichello.


Žádnou vinu si ovšem za nešťastný incident nedává. „Není to proto, že ta pružina byla z mého vozu - je to prostě můj přítel. Mohlo to odletět z kteréhokoliv jiného auta, takže se kvůli tomu nijak neobviňuju. On by pro mě udělal to samé," vyprávěl.

„Kdybych mohl nějak pomoci, tak tady zůstanu jak dlouho bude potřeba," sliboval Barrichello. „Kdyby ne, tak pojedu za svými dětmi, které na mě čekají," dodal jeden z nejzkušenějších pilotů.
Massovo Ferrari bylo po nárazu do bariér zdemolované
Massovo Ferrari bylo po nárazu do bariér zdemolované

Při Massově havárii trnula v sobotu krev v žilách - o to víc, že přišla jen několik dní po téměř shodné nešťastné nehodě Henryho Surteese ve formuli dva. Mladíček následkům zranění podlehl.

Massu v Maďarsku trefila ve dvousetkilometrové rychlosti do hlavy osmisetgramová pružina, která se uvolnila právě z Barrichellova vozu, a prorazila mu lebku. Jeho Ferrari pak narazilo do bariéry z pneumatik. Brazilec musel být převezen vrtulníkem do nemocnice, kde mu okamžitě operovali zlomenou lebeční kost. Poté byl uveden do umělého spánku.

Z toho byl v neděli na chvíli probuzen, aby mohli lékaři provést vyšetření mozku. „Přineslo takové výsledky, jaké jsme u podobného zranění očekávali," prohlásil primář vojenské nemocnice v Budapešti Peter Baszo.

I u Ferrari byli poměrně optimističtí. „Je tu naděje, která tu (v sobotu) ještě nebyla," řekl BBC v neděli dopoledne Massův závodní inženýr Rob Smedley. „Jeho zranění nejsou tak vážná, jak to původně vypadalo," dodal.

„Nemůžu v tuhle chvíli myslet na formuli - Felipe je přítel, je pro mě jako můj mladší bratr. Jenom si přeju, aby mu bylo lépe a mohl být se svou rodinu," podotkl Smedley.

Do Budapešti přijela za Massou celá rodina - matka s otcem i jeho těhotná manželka. Ti teď budou čekat, kdy se lékaři rozhodnou osmadvacetiletého pilota probudit z umělého spánku definitivně.

Zatím ho probouzí pouze k tomografickým vyšetřením. Při těch už prý alespoň pasivně komunikuje se svým okolím.

Do nemocnice se chystá i šéf Ferrari Luca di Montezemolo, zraněného závodníka navštívil i Bernie Ecclestone či ředitel italské stáje Stefano Domenicali.

Podívejte se na nešťastnou nehodu z Massova pohledu:

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud