26. září 2009 • 17:29

Hamilton vyhrál kvalifikaci na VC Singapuru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Singapuru formule jedna vyhrál britský mistr světa Lewis Hamilton z týmu McLaren. Na městském okruhu se nedařilo vedoucímu muži průběžného pořadí Jensonu Buttonovi z Brawn GP, jenž se nedostal do závěrečné fáze a odstartuje až z 12. místa.



Hamilton zvládl pětikilometrovou trať za 1:47,891 minuty a porazil o více než tři desetiny sekundy druhého Sebastiana Vettela z Německa na voze týmu Red Bull. Do druhé řady se v neděli pod umělým osvětlením postaví další Němec Nico Rosberg na williamsu a druhý jezdec Red Bullu Mark Webber z Austrálie.

"Auto se v průběhu víkendu stále zlepšuje. Uvidíme, jakou zvolíme strategii, ale rozhodně jsme v nejlepší pozici. Nečekali jsme to, je to překvapení," pochvaloval si Hamilton, jenž ve své třetí sezoně ve formuli vyhrál už 16. kvalifikaci, což ho mezi aktivními jezdci řadí na dělené druhé místo.

Pátý nejlepší čas zajel brazilský veterán Rubens Barrichello z Brawnu, jemuž ale mechanici museli před kvalifikací vyměnit převodovku, za což druhý muž šampionátu dostal trest v podobě ztráty pěti míst na startu. Barrichello, který navíc svou nehodou 26 sekund před vypršením času ukončil celou kvalifikaci, tak vyrazí v neděli na trať z páté řady z desáté příčky.

"Nemohl jsem si dovolit přijít o žádný čas, tak jsem do toho šel naplno. Ztratil jsem nad vozem kontrolu a narazil do zdi. Snad bude podvozek v pořádku," doufal sedmatřicetiletý Brazilec. O jednu řadu za ním bude jeho týmový kolega Button, jenž má čtyři závody před koncem sezony v čele náskok 14 bodů.

Podle očekávání zaostalo Ferrari, jež v závěru nevydařené sezony vzdalo snahu o vývoj současného monopostu a koncentruje se už na příští rok. Fin Kimi Räikkönen byl třináctý, italský náhradník zraněného Felipe Massy Giancarlo Fisichella až osmnáctý.


Kvalifikace na GP Singapuru, 14. závod MS vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:47,891,
2. Vettel (Něm./RedBull) 1:48,204,
3. Rosberg (Něm./Williams) 1:48,348,
4. Webber (Austr./RedBull) 1:48,722,
5. Barrichello (Braz./Brawn) 1:48,828,
6. Alonso (Šp./Renault) 1:49,054,
7. Glock (Něm./Toyota) 1:49,180,
8. Heidfeld (Něm./BMW) 1:49,307,
9. Kubica (Pol./BMW) 1:49,514,
10. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:49,778.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud