3. října 2009 • 09:06

Kvalifikaci v Suzuce pokazila řada nehod

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Japonska formule 1, kterou vyhrál Sebastian Vettel ze stáje Red Bull, poznamenala vážná nehoda Tima Glocka. Pilot Toyoty byl s pořezanou levou nohou a bolestmi zad převezen vrtulníkem do nemocnice.



Podle šéfa stáje Johna Howetta však neutrpěl vážnější zranění.Kromě Glocka dnes ještě havarovali Mark Webber, Heikki Kovalainen, Sebastien Buemi a Jaime Alguersuari a jejich nehody výrazně ovlivnily výsledky kvalifikace.

Kvůli nerespektování žlutých vlajek bylo totiž později pět jezdců potrestáno posunem na startovním roštu o pět míst dozadu. Stejný trest pak dostali i Kovalainen, Vitantonio Liuzzi z Force India a Glock, kteří museli měnit náhradní díly na svých vozech.

Mezi potrestanými byl i lídr průběžného pořadí Jenson Button, který si může v neděli dva závody před koncem seriálu zajistit titul. Do závodu tak odstartuje až z jedenáctého místa. Potrestán byl i jeho týmový kolega ze stáje Brawn GP a největší konkurent Rubens Barrichello, který tak po trestu obsadil devátou příčku.

Button si může v neděli zajistit titul, pokud získá o pět bodů více než Barrichello.Glock havaroval jen pár hodin poté, co dostal od lékařů svolení ke startu. Německý pilot totiž vynechal páteční tréninky kvůli nachlazení a horečce.Jezdec stáje Toyota byl po nehodě asi deset minut ošetřován přímo ve voze a poté byl odnesen do sanitky.

Pilot byl celou dobu při vědomí a z nosítek zdviženým palcem naznačil, že není vážně zraněn.Ve stínu havárií si pro čtvrtou pole positition sezony dojel Sebastian Vettel. Vedle německého pilota Red Bullu se na start postaví Jarno Trulli z Toyoty.

Třetí byl Lewis Hamilton z McLarenu.Původně čtvrtý Adrian Sutil z Force India se ocitl rovněž mezi piloty, kteří zajeli své nejrychlejší časy ve chvíli, kdy byla na trati vyvěšena žlutá vlajka, což znamená, že jezdci by neměli jet naplno.

Sutil se tak propadl na osmou příčku. Trest dostali i Fernando Alonso z Renaultu a Sebastien Buemi z Toro Rosso, kteří se propadli na 17. respektive 14. místo.

Kvalifikace na GP Japonska, 15. závod MS vozů formule 1:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:32,160,
2. Trulli (It./Toyota) 1:32,220,
3. Hamilton (Brit./McLaren) 1:32,395,
4. Heidfeld (Něm./BMW Sauber) 1:32,945,
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:32,980,
6. Rosberg (Něm./Williams) 1:31,482,
7. Kubica (Pol./BMW Sauber) 1:32,341,
8. Sutil (Něm./Force India) 1:32,466,
9. Barrichello (Braz./Brawn GP) 1:32,660,
10. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) bez času.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud