24. ledna 2010 • 14:01

Šéf F1 sebral českému fanouškovi zlepšovák?

Autor: Marie Machková
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

S nevšedním nápadem na oživení závodů formule 1 přišel před pár dny promotér seriálu Bernie Ecclestone. Na okruzích by měly přibýt zkratky, kterých by jezdci mohli několikrát v průběhu závodu využít. Už před rokem však tento zlepšovák prezentoval v pořadu České televize Den D český fanoušek Zdeněk Janik (57)! Ecclestona tehdy o své myšlence informoval emailem, ten ji teď vydává za svou!



Ecclestone se o revoluční novince zmínil minulý týden. „Představte si nábližku, jíž by mohl využít každý jezdec pětkrát za závod. To by znemožnilo držet rychlejšího jezdce za zády, bylo by to dobré pro televizi,“ řekl novinářům.

Když Zdeněk Janik loni podobným způsobem představil svůj nápad v pořadu Den D, kde se lidé snaží zaujmout skupinu investorů, kteří by jejich zlepšováky finančně podpořili, dočkal se posměchu. „Myslím, že je to nejen hloupost, ale kardiální pitomost,“ zaznělo z úst investorů.

Nicméně se Janika ptali, zda zkoušel svou vizi tlumočit Berniemu Ecclestonovi. „Ano, posílal jsem mu to mailem. Ale nikdo se mi neozval,“ odpověděl Janik.

Náčrt zkratek ve formuli 1

Náčrt zkratek ve formuli 1Foto Infografika


„Protože to ještě nemáte patentovaný, mám takovou obavu, že Bernie už to možná čte a na nějakém okruhu si to bude zkoušet,“ varoval ho tehdy zcela ironicky Tomio Okamura. Kdyby jen tušil, že mluví pravdu...

Co na to nyní říká Janik? Ja„Těžko soudit jestli mi můj nápad šéf F1 ukradl. Já byl určitě tím, kdo s tím přišel první,“ myslí si.

Soudit se s Ecclestonem ale nehodlá. „Je to jeden z nejbohatších mužů v Anglii. Má lepší právníky,“ smál se Janik. Prý mu stačí, že šéf závodů potvrdil, že jeho návrh není hloupost...

Vstoupit do diskuse
10
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud