3. dubna 2010 • 12:05

Deštivou kvalifikaci na VC Malajsie vyhrál Webber

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Velké ceny Malajsie formule 1 vystartuje v neděli z pole position Australan Mark Webber z Red Bullu. Ten vyhrál suverénně deštivou kvalifikaci na okruhu v Sepangu před Nikem Rosbergem z Mercedesu a svým stájovým kolegou Sebastianem Vettelem.



Triumf německých jezdců podtrhl pátým místem Nico Hülkenberg s williamsem, naopak sedminásobný mistr světa Michael Schumacher bude startovat až osmý a znovu prohrál souboj se svým týmovým kolegou Rosbergem.

Boj z rozmary počasí takticky nezvládli bývalí mistři světa Lewis Hamilton, Fernando Alonso ani ten současný Jenson Button. Všichni tři absolvovali pouze úvodní část kvalifikace a odstartují z konce druhé desítky. "Byli jsme prostě ve špatný čas na špatném místě. Ale závod je až zítra a já mám stále dost sebevědomí," hodil špatnou kvalifikaci za hlavu vedoucí muž seriálu Alonso.

Přestože jezdci absolvovali v pátek i dnes dopoledne tréninkové jízdy na suché trati, předpověď dávala tušit, že kvalifikace i samotný závod bude deštivou loterií. To se také po několika minutách potvrdilo a jezdci museli rychle přezouvat pneumatiky. Na mokré trati už však neměli šanci zajet lepší časy. Stáje Ferrari a McLaren prováhaly nejlepší okamžiky a počasí už se do konce první fáze nezlepšilo.

Button sice jako sedmnáctý postoupil, ale s monopostem skončil ve štěrku a do dalších jízd už nenastoupil. "Špatně jsme to odhadli. Mysleli jsme si, že první přeháňka skončí a nic dalšího nepřijde. Tak jsme čekali a to byla chyba. Snad jsem auto nepoškodil," doufá loňský vítěz malajského závodu, který rovněž poznamenal déšť.

Organizátoři museli dnes kvůli dalším vydatným přívalům vody dokonce na několik minut zastavit závěrečnou část kvalifikace, kde se rozhodovalo o postavení v elitní desítce. Po novém startu se risk s přechodnými pneumatikami vyplatil Red Bullu a Webber díky tomu porazil všechny soupeře o více než vteřinu. "Bylo to na některých místech zrádné, ale vyšlo to. Zajet čisté kolo v takovém množství kaluží byla docela výzva," komentoval svou druhou pole position v kariéře Webber.

Nedělní třetí podnik letošní sezony mistrovství světa odstartuje v Sepangu v 10 hodin SELČ.

Kvalifikace na GP Malajsie, třetí závod MS vozů formule 1 v Sepangu:
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:49,327, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:50,673, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:50,789, 4. Sutil (Něm./Force India) 1:50,914, 5. Hülkenberg (Něm./Williams) 1:51,001, 6. Kubica (Pol./Renault) 1:51,051, 7. Barrichello (Braz./Williams) 1:51,511, 8. M. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:51,717.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud