20. listopadu 2010 • 17:08

Jean Todt: Kódované příkazy nebudeme tolerovat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týmová režie je ve formuli 1 zakázána od roku 2002, šéfové stájí to nicméně obcházejí různými kódovanými příkazy, které dostávají jezdci na trati. To se nelíbí šéfovi Mezinárodní automobilové federace FIA Jeanu Todtovi, jenž chce zamezit těmto tajným zprávám, které současně mystifikují fanoušky při televizních přenosech.



"Osobně nejsem proti týmové režii, ale jsem proti lhaní. Skryté příkazy oklamávají média i diváky a jezdci a týmy pak musejí po závodě lhát," kritizoval současný stav Todt v rozhovoru pro deník La Stampa, jenž dlouhé roky působil jako šéf Ferrari.


Problém opět vyplul na povrch po červencové Velké ceně Německa, kdy dostal do sluchátek Felipe Massa zprávu: "Fernando je rychlejší než ty." Tím mu vedení Ferrari přikazovalo, že má pustit kolegu Fernanda Alonsa před sebe. "Tahle výzva Ferrari byla proti pravidlům. F1 je týmový sport a každý tým má zodpovědnost za své chování. Nebudeme dál tolerovat lži či kódované zprávy typu 'Šetři palivo'," dodal Todt.

Zpětně listuje k události z roku 2002, po níž byla týmová režie v pravidlech zakázána. Tehdy jako šéf Ferrari přikázal v Grand Prix Rakouska Rubensi Barrichellovi, aby pustil před sebe Michaela Schumachera bojujícího o titul mistra světa.

"Původně jsem mu neměl nic říkat, dohodnuto bylo už předem, že má Schumachera pustit po zastávkách v boxech. Ale on (Barrichello) mě donutil, abych volal snad padesátkrát, v poslední zatáčce zpomalil, diváci pískali. Schumacher mu pak přenechal první místo na stupních vítězů a Ferrari dostalo pokutu půl milionu dolarů za znevážení protokolu," vzpomínal Todt. "Lituju toho, měli jsme se tomu vyhnout, Schumacher by stejně titul vyhrál. Ale víc bych litoval toho, kdybychom přišli o titul a pár bodů," uznal Todt.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud