6. listopadu 2011 • 15:00

Abraham dojel v první desítce, ve Valencii skončil osmý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karel Abraham zakončil svou premiérovou sezonu ve třídě MotoGP osmým místem ve Valencii. Český motocyklový závodník bojoval v závěrečné Grand Prix sezony o čtvrtou pozici, což by byl jeho nejlepší výsledek v královské kategorii, ale v posledním kole upadl.



Jednadvacetiletý Abraham tak prohrál souboj s Calem Crutchlowem o nejlepšího nováčka roku. V konečném pořadí obsadil čtrnácté místo se ziskem 64 bodů, Brit byl dvanáctý.

Právě s Crutchlowem jezdil brněnský závodník většinu dnešní Velké ceny a přetahovali se o páté místo. V závěrečných kolech, když se rozpršelo, se oba debutanti dotáhli na čtvrtého Španěla Daniho Pedrosu a Abraham se dokonce na umístění těsně pod stupně vítězů krátce dostal.

Pak ho však předstihl Crutchlow a český jezdec mu ve snaze vrátit předjetí ťuknul do zadního kola, vyjel mimo trať a upadl. Podařilo se mu alespoň nasednout na stroj a dojet na osmém místě, což je navzdory pádu jeho druhé nejlepší umístění v sezoně po sedmých místech v Jerezu a Silverstone.

K první desítce mu nicméně pomohl i hromadný pád v prvním kole, po němž nepokračovala čtveřice Randy de Puniet, Álvaro Bautista, Nicky Hayden a Valentino Rossi. Závod tak dokončilo pouze dvanáct jezdců.

Závěrečnou Grand Prix sezony vyhrál symbolicky již jistý mistr světa Casey Stoner z Austrálie, jenž na cílové rovince o pouhou setinu sekundy předstihl Američana Bena Spiese a dosáhl na desátý letošní triumf. Třetí místo obsadil Ital Andrea Doviziozo a stejná pozice mu patří i celkově v MS. Loňský šampion a letošní vicemistr světa Jorge Lorenzo kvůli zranění ve Valencii nestartoval.

Posledním mistrem světa ve třídě do 125 ccm se stal Španěl Nicolás Terol, který dnes dojel druhý za krajanem Maverickem Viňalesem. Kubaturu stopětadvacítek nahradí od příští sezony v šampionátu kategorie Moto3.

Poslední závod sezony se nevydařil Jakubu Kornfeilovi, jenž po pádu obsadil 24. místo se ztrátou jednoho okruhu a byl předposlední z jezdců, kteří Grand Prix dokončili. Ze stejné pozice český jezdec po nepovedené kvalifikaci startoval. Upadl už v pátečním tréninku a poté si stěžoval na bolavý krk a zápěstí.

Poprvé po devíti závodech se Kornfeilovi nepovedlo bodovat. V konečném pořadí MS obsadil dvanácté místo se ziskem 72 bodů. "Štve mě, že jsem to v posledním závodu nedotáhl na body. Chtěl jsem být do desítky," řekl serveru iDnes.cz. "V sedmém kole jsem vyjel z jedné vracečky a najednou mi to začalo házet s předkem. Podjela mi motorka. Na suchu jsme tu stihli jen jeden trénink, takže jsme neměli žádné extra nastavení a měl jsem dnes při každém výjezdu problémy se stabilitou," postěžoval si.

I v příští sezoně bude startovat v týmu Ongetta a pojede novou třídu Moto3. "Už jsem podepsal smlouvu. Znám to tady, nemá smysl každý rok měnit tým a zvykat si na nové lidi. Jsem s nimi rok, celý ten tým funguje jako rodina, takže není důvod to měnit," uvedl osmnáctiletý závodník. Oproti loňsku si v šampionátu polepšil o pět míst a nasbíral o 44 bodů víc.

Velké emoce zavládly po dojezdu závodu Moto2, v níž si dojel pro první vítězství v kariéře Ital Michele Pirro, týmový kolega tragicky zesnulého Marka Simoncelliho. Svému krajanovi, jenž přišel o život před dvěma týdny v Malajsii v závodu MotoGP, slíbil, že pro něj zkusí vyhrát, a dokázal to. Šéf stáje Fausto Gresini se v cíli dojetím rozbrečel.

Za Pirrem si dojeli se ztrátou šesti sekund pro první stupně vítězů v Moto2 v kariéře druhý Fin Mika Kallio i třetí Švýcar Dominique Aegerter. Také v této třídě se mělo rozhodovat o titulu, který však bez boje připadl Němci Stefanu Bradlovi. Jeho jediného konkurenta Španěla Marka Márqueze do Velké ceny Valencie nepustilo zranění. Už jistý mistr světa Bradl den po korunovaci upadl ve čtvrtém kole a závod nedokončil.

Terola mohl o titul připravit už jen Francouz Johann Zarco, který na něj před posledním závodem ztrácel 20 bodů, ale ve Valencii hned v úvodu upadl a bylo rozhodnuto. Terol se mohl pustit do bouřlivých oslav poté, co dojel druhý o tři sekundy za Viňalesem.

Šestnáctiletý vítěz stanul na nejvyšším stupni ve své premiérové sezoně už počtvrté a v šampionátu se díky tomu posunul na celkové třetí místo. Na pódiu si s Viňalesem úspěch vychutnala i majitelka jeho týmu Paris Hiltonová.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud