Jiří Uhlíř
18. května 2012 • 12:00

Proč Stoner končí? Důvodem je zdraví a filozofie šampionátu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrál více závodů než kterýkoliv jiný jezdec od roku 2006. Stal se mistrem světa v barvách Ducati (2007) a Hondy (2011). Má obrovský cit pro rychlost, velký talent. Jenže úřadující šampion Casey Stoner po této sezoně skončí.
Australský závodník to oznámil na tiskové konferenci před GP Francie, která se jede o tomto víkendu. Nejprve jeho tým Honda poslal tiskové prohlášení, samotný jezdec se pak rozpovídal o odchodu na tiskovce. A jedním z důvodů pro tento krok je zdraví.



V roce 2009 postihla Stonera chronická únava, musel vynechat tři závody. Až poté se zjistilo, že australský jezdec nesnáší mléčný cukr a musí dodržovat přísnou dietu bez laktózy.

„Lidé stále říkají, že mě postihla záhadná nemoc. Nikdo pořád nebere na vědomí, že není jednoduché tuto metabolickou poruchou překonávat. Bere mi to energii,“ vysvětluje Stoner, vedoucí jezdec šampionátu.

Australanovi se také nelíbí budoucí směřování MotoGP, nejprestižnějšího seriálu MS silničních motocyklů. „Média neustále píší, že jsou naše závody nudné. I v minulosti to tak bylo.

Je nutné si ale uvědomit, jaký šampionát máme před sebou,“ naráží Stoner na skutečnost, že současné královské kubatuře shází více továrních motocyklů.

„Jezdí zde hodně talentovaných jezdců, kteří ale nedostávají možnost se prosadit a pak končí na dvanáctých místech. Jenže bez fabrických strojů se nezlepší,“ uvědomuje si dvojnásobný šampion, kterému se nelíbí ani levnější varianty motocyklů s označením CRT.

„V minulosti se ze standardních strojů vytvářely špičkové prototypy. Teď jdeme zcela opačným krokem.“

A s touto filozofií MotoGP se Stoner neztotožňuje. „Pro mě to není mistrovství světa, do kterého jsem se zamiloval. Ztratil jsem vášeň pro závodění a osobní zážitek z tohoto sportu.

Jistě, v tomto roce budu dělat maximum, těšit se na jízdy, ale pokračovat v další sezoně? To by byla chyba. Nebylo by to správné pro Hondu, když bych závodění nedával 110 procent.“

Později Stoner dodal, že jeho nedávno narozená dcera nebyla hlavním faktorem k rozhodnutí pro odchod z elitní motocyklové třídy. „Narození mé holčičky s tím nic společného nemá. Malou část rozhodnutí to usnadnilo, ale v žádném případě to není ten hlavní důvod.“

Australan doposud startoval ve sto šedesáti čtyřech Grand Prix, vyhrál čtyřicet dva závodů, dvaaosmdesátkrát byl na stupních vítězů a devětatřicetkrát startoval z pole position.

Jeho konec v MotoGP hodně překvapil i jeho soupeře. „Není to dobrá zpráva pro šampionát, ale jeho volbou je klidný život s rodinou a my to musíme respektovat,“ prohlašuje Jorge Lorenzo z Yamahy.

„MotoGP přijde po skončení sezony o jednoho z nejlepších jezdců a skvělého soupeře. Je to smutné,“ neskrývá Rossi. „Já osobně chci v MotoGP určitě závodit ještě další dva roky.“

Casey Stoner slaví vítězství v hlavním závodě MotoGP
Casey Stoner slaví vítězství v hlavním závodě MotoGP

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud