Jiří Uhlíř
12. listopadu 2012 • 10:10

MotoGP ho nebavila. A tak šampion Stoner skončil a šel na ryby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec! Casey Stoner třetím místem z GP Valencie odchází z MotoGP. Když sedmadvacetiletý Australan projížděl cílem, jeho mechanik dal na ceduli nápis Going fishing (Jdi rybařit). „Je fantastické tímto způsobem ukončit moji kariéru. Děkuji všem svým příznivcům,“ říkal pak dvojnásobný mistr světa MotoGP na tiskové konferenci.



V královské kubatuře odjel 115 závodů, vyhrál jich osmatřicet a 69krát stál na stupních vítězů. Motocyklové závody ho už ale nebavily. „Chybí mi ta správná vášeň, kterou na okruhu potřebuji. Tu, kterou jsem měl jako kluk a která mě motivovala neustále jít dál,“ vysvětil Stoner, který vyhrál titul pro Ducati v roce 2007 a v minulým roce byl naprosto suverénní s tovární Hondou.

Ve Valencii se ani nepořádala žádná oficiální rozlučka. „O ničem nevím. Vůbec nic. Nebude to tak žhavé, jako když se v loňském roce loučil s kariérou Loris Capirossi,“ tvrdil Karel Abraham, český zástupce v MotoGP. „Stoner si žil v paddocku vlastním životem. Moc ze svého motorhomu nevycházel, ostatních se celkem stranil,“ dodal Abraham.

Australský závodník zbožňuje klid a staromódní způsob života. Nemusí se dívat na televizi, hrát hry na playstationu, ani neustále hledět do mobilního telefonu. Tři dny vydrží tábořit u jezera, chytat ryby, pozorovat krokodýly. Jeho nejoblíbenější lovecký zbraň? Luk a šípy. „Když jste sami v přírodě, je to výzva. Musíte přežít z toho, co ulovíte. Je to skvělý způsob, jak se vrátit do minulosti, kdy nebyla technika všude,“ popisuje Stoner.

S manželkou Adrianou i devítiměsíční dcerou Alessandrou žil kvůli evropským závodům u Lausanne, teď se přestěhují zpět do Austrálie. A to ke svým rodičům a jejich farmě. Se závoděním ale nekončí. Pravděpodobně… Chtěl by se objevit v automobilovém seriálu V8 Supercars, australské obdobě NASCAR.

Objeví se ještě někdy v MotoGP? Mick Doohan, legenda motocyklových závodů, tvrdí, že je to možné. „Dolehne na něj prázdnota jako na Michaela Schumachera. A třeba za tři roky se vrátí,“ tvrdí Doohan.

Společně s Dani Pedrosou a Jorge Lorenzem patřil Stoner ke generaci, která zvýšila úroveň MotoGP. Královská kubatura tak přišla o jednu z velkých ikon…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud