15. srpna 2010 • 12:06

Bravo! Kornfeil se v Brně blýsknul pátým místem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Český motocyklista Jakub Kornfeil zajel dnes v Brně životní závod. Sedmnáctiletý jezdec obsadil v desátém díle mistrovství světa páté místo ve třídě do 125 ccm. Z vítězství se radoval stejně jako před rokem Španěl Nicolás Terol, na stupních vítězů jej doplnili krajané Pol Espargaró a Esteve Rabat.



Kornfeil vyjel do závodu ze čtrnácté pozice, ale hned po startu se dostal na desáté místo a poté se výbornou jízdou posouval vpřed. Krátce před cílem byl dokonce chvíli čtvrtý, když předjel Němce Jonase Folgera. Tuto pozici ale nakonec udržet nedokázal.



Rodák z Kyjova ale přesto mohl být spokojený. Předčil například i vedoucího jezdce seriálu Španěla Marka Márqueze a nejrychlejšího z kvalifikace Brita Bradleyho Smithe. Dosud Kornfeil v MS dojel nejlépe čtrnáctý v Jerezu.

Český jezdec Jakub Kornfeil slaví své 5. místo ve VC BrnaFoto ČTK
"Byl to zajímavý a těžký závod. Když jsem jezdil na šestém místě, tak jsem si říkal, že se nebudu nikam tlačit, radši dojedu a získám spoustu bodů," řekl Kornfeil novinářům.
Nepouštěl se proto prý do žádných zbytečných akcí. "Jen v posledním kole jsem to na Folgera dvakrát zkusil, jednou se to povedlo, ale bohužel jsem byl pak dlouhý na brzdy. Za páté místo ale můžu být šťastný," dodal.

Loňského vítěze seriálu Red Bull Rookies Cup potěšily podmínky na okruhu, zejména noční i ranní déšť. "Věděl jsem, že na mokru mám šanci závodit s nejlepšími. Na suchu to nejde, protože nemám tak rychlou motorku jako tovární jezdci," řekl Kornfeil, jenž zazářil už v ranním zahřívacím tréninku, v němž zajel druhý čas.

Nad Masarykovým okruhem se před závodem přehnala bouřka a po dešti nestačila trať do startu třídy do 125 ccm oschnout. Těsně před startem proto ještě jezdci přezouvali pneumatiky na mokrý závod.

Start se nejlépe vydařil Španělu Efrenu Vázquezovi, za kterého se pověsil jeho krajan a loňský brněnský vítěz Terol následovaný dalším Španělem Polem Espargarem. Hned v druhém kole se Terol vyhoupl na první místo a na rychle osychající trati se ostatním soupeřům vzdaloval.

Krok s ním nestačili držet ani oba jeho krajani, po sedmi okruzích už měl po sólové jízdě náskok více než 17 sekund. Vítěz kvalifikace Smith na vlhké trati viditelně zaostával a s nejlepšími nedržel překvapivě krok ani Márquez.

V druhé polovině závodu měl Terol, který si dnešní výhrou připsal druhý triumf v sezoně, na už téměř suché trati bezpečný půlminutový náskok. Drama nabízela pouze bitva trojice Španělů o druhé místo, z níž v předposledním kole po pádu vypadl Vázquez a pomohl tak k posunu vpřed i Kornfeilovi.

Na startu se nakonec objevil i druhý český jezdec Ladislav Chmelík, i když nesplnil kvalifikační limit. Využil ale pravidel a požádal ředitelství závodu o výjimku. Osm kol před koncem ale Chmelík ze závodu odstoupil.

GP České republiky v Brně, 10. závod MS silničních motocyklů:
Do 125 ccm (19 kol, 102,657 km): 1. Terol (Šp./Aprilia) 43:49,303, 2. P. Espargaró (Šp./Derbi) -20,361, 3. Rabat (Šp./Aprilia) -20,555, 4. Folger (Něm./Aprilia) -29,529, 5. Kornfeil (ČR/Aprilia) -29,914, 6. Smith (Brit./Aprilia) -29,986, 7. Márquez (Šp./Derbi) -31,405, 8. Iwema (Niz./Aprilia) -32,973, 9. Kojama (Jap./Aprilia) -41,842, 10. Salom (Šp./Aprilia) -46,128, ...Chmelík (ČR/Honda) nedokončil.

Průběžné pořadí MS (po 9 ze 17 závodů): 1. Márquez 166 b., 2. P. Espargaró 151, 3. Terol 143, 4. Smith 115, 5. Kojama 84, 6. Rabat 79, ...17. Kornfeil 14.
12:15 Moto2,
14:00 MotoGP.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud