15. srpna 2010 • 14:57

VC Brna: Závod MotoGP opanoval Lorenzo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španěl Jorge Lorenzo na yamaze vyhrál v Brně závod královské motocyklové třídy MotoGP, vybojoval sedmé vítězství v sezoně a upevnil si vedení v mistrovství světa.



Na druhém místě dnes skončil jeho krajan a hlavní pronásledovatel v průběžném pořadí Dani Pedrosa na hondě před Australanem Caseym Stonerem na ducati.

"Po pádu v sobotní kvalifikaci to byl těžký závod. Musím poděkovat mechanikům, kteří odvedli výbornou práci. Dělali na motorce celou noc," řekl Lorenzo. "Vím, že moje situace v šampionátu je dobrá, ale nic to nemění na tom, že chci využít každou šanci k vítězství," podotkl Lorenzo, který má na Pedrosu náskok 77 bodů.

Obhájce titulu i brněnského prvenství Ital Valentino Rossi s yamahou byl v závodě, který dokončilo pouze třináct jezdců, pátý. Devítinásobný světový šampion by měl po brněnském klání oficiálně potvrdit přestup do továrního týmu Ducati.

Bezprostředně po závodě se ale vyjádřil jen ke svému výsledku, se kterým moc spokojený nebyl. "Jsem hodně zklamaný, protože jsem věřil, že to bude dobrý závod. Zdálo se, že vše je v pořádku, ale nebyl jsem dostatečně rychlý a nestačil nejlepším," řekl Rossi, který věří, že mu před dalším závodem v Indianapolis pomůže plánovaný pondělní test v Brně.

Otazník visí i nad budoucností Lorenza, jenž by se po odchodu Rossiho měl stát jasnou jedničkou Yamahy. Ani on však smlouvu pro rok 2011 ještě nepodepsal. "Nedohodli jsme se zatím na financích," přiznal Lorenzo, který brněnský závod kontroloval prakticky už od druhého kola.

První zatáčkou ještě projeli jezdci přesně v pořadí, jak se umístili v sobotní kvalifikaci. Za Pedrosou se drželi Američan Ben Spies a Lorenzo, který pak ale rychle vzal režii závodu do vlastních rukou. Záhy převzal vedení a Pedrosa s ním vydržel jezdit v závěsu jen několik okruhů. Vysoké tempo suveréna sezony neudržel a jeho ztráta po desetinách sekundy narůstala. Lorenzo bez potíží mířil k 33. vítězství v kariéře.

Hned ve druhém kole skončil v kotrmelcích v kačírku nejstarší jezdec seriálu, sedmatřicetiletý Ital Loris Capirossi, o dvě kola později spadl i jeho krajan Andrea Dovizioso, který v průběžném pořadí klesl na čtvrté místo. Dovizioso prožil krušné okamžiky, neboť upadl přímo na vozovku. Hned se sice postavil na nohy, ale musel obratně kličkovat mezi projíždějícími motocykly.

Od poloviny závodu se odstupy mezi jezdci na prvních šesti místech postupně zvýšily, dramatičtější momenty nabízel pouze souboj o osmou pozici. Z něho v posledním kole vypadl Španěl Álvaro Bautista, který startoval i přes nepříjemné zranění zad ze sobotního tréninku. Na zemi skončil i v závodě, poté co mu podklouzlo kolo.

MotoGP (22 kol, 118,866 km):

1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 43:22,038, 2. Pedrosa (Šp./Honda) -5,494, 3. Stoner (Austr./Ducati) -11,420, 4. Spies (USA/Yamaha) -13,723, 5. Rossi (It./Yamaha) -17,930, 6. Hayden (USA/Ducati) -20,815, 7. Edwards (USA/Yamaha) -33,390, 8. Melandri (Ut./Honda) -39,406, 9. Barberá (Šp./Ducati) -39,639, 10. De Puniet (Fr./Honda) -40,893.

Průběžné pořadí MS (po 10 ze 18 závodů): 1. Lorenzo 235, 2. Pedrosa 158, 3. Stoner 119, 4. Dovizioso (It./Honda) 115, 5. Rossi 101, 6. Hayden 99.

Další informace připravujeme!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud