Jiří Uhlíř
18. srpna 2010 • 14:00

Brněnská Grand Prix je ve vážném ohrožení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hotely, restaurace a další podniky mají za víkend zisk. Jen pořadatelé GP České republiky si zoufají. Závody mistrovství světa silničních motocyklů v Brně se dostaly do ztráty až 25 milionů korun. Karel Abraham, hlavní akcionář automotodromu Brno, vyzývá stát o pomoc. Ministerstvo školství zase nehodlá poskytovat dotace akciovým společnostem.



Je to začarovaný kruh s reálnou hrozbou. Závody MS silničních motocyklů mohou z Masarykova okruhu zmizet. A to i přesto, že v kalendáři šampionátu patří k nejvíce oceňovaným.

„Poplatky se natolik zvedají, že my už to asi neufinancujeme. Je to prodělečné, velice prodělečné,“ přiznal Karel Abraham, jeden ze spolumajitelů Masarykova okruhu, podle něhož by měl na největší pravidelně pořádanou sportovní akci v Česku přispívat stát.

„Jako všude jinde ve světě. Česká republika je jedinou zemí, kde stát na pořádání závodů MotoGP nic nepřispívá,“ říkal majitel týmu Cardion AB Motoracing. Jak se k tomuto problému staví Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy?

65
Tolik milionů korun stojí zápisné , které pořadatelé MotoGP platí DORNĚ, promotérovi MS. V loňském roce částka činila 20 milionů.

150 - tolik milionů korun měla rozpočet GP České republiky.

621 - tolik tisíc korun činil zisk za pořádání mistrovství světa silničních motocyklů v Brně za rok 2008. O rok později se však ztráta vyšplhala na 23,2 milionů korun.

„Pořadatelem MotoGP je Automotodrom Brno, akciová společnost. Podle zásad a metodiky podpory sportu nesmí ministerstvo poskytovat dotace v oblasti sportu akciovým společnostem. To je prostě fakt,“ vysvětlil Sportu Ondřej Gabriel z odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT.

Resort s Karlem Abrahamem nikdy nejednal, ani si doposud neudělal studii, jak je GP České republiky pro brněnský region prospěšná. „Žadatelem, příjemcem a gestorem by musela být národní autorita pro danou oblast. Tedy Autoklub ČR. Pak se dá o podpoře jednat,“ přiznal Gabriel z MŠMT.

Organizátoři by tak museli požádat Autoklub, aby motocyklové mistrovství světa na brněnském okruhu zaštiťoval. „Na tohle konto jsem už s panem Abrahamem jednal na podzim loňského roku. On ale vyloučil, že by chtěl o státní podporu žádat prostřednictvím Autoklubu, žádost o dotaci prý podá sám,“ říkal prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek, podle kterého by brněnský okruh potřeboval třicet milionů korun.


„Byla by to půjčka, která by se obrazně řečeno státu v pondělí okamžitě vrátila. Vždyť mnoho zahraničních turistů v Brně odevzdá peníze za přímé a nepřímé daně.“

Hrozba konce MotoGP v Brně by se neměla týkat příštího roku. To potvrdil Sportu i mluvčí okruhu. Ztrátová čísla za pořádání ale rok od roku rostou. Loni společnost Automotodrom Brno prodělala rekordních 23,2 milionu korun, nyní může minus činit až pětadvacet milionů korun. A to i přesto, že návštěvnost za tři dny byla téměř rekordní.

Na okruh dorazilo 238 tisíc diváků. „Proto, abychom GP v Brně udrželi, musíme další závody mistrovství světa vypustit,“ potvrdil Abraham. Na Masarykově okruhu by tak mohl chybět světový šampionát superbiků, cestovních vozů či Grand Tourismo.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud