16. července 2012 • 08:18

Úmrtí navigátora Ceplechy (†35): Za tragédii může vysoká rychlost

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádná srna, ani nepozorný fanoušek, který by v osudnou chvíli přeběhl přes cestu. Tragická nehoda Martina Semeráda na Rallye Bohemia, při níž zemřel jeho navigátor Bohuslav Ceplecha, zůstává závodním incidentem, který už policie dále šetřit nebude.



„Už je tam vše ukončené. To je prostě rallye,“ informoval tiskový mluvčí podniku Petr Eliáš. „Ta nehoda se proto dál nevyšetřuje. Policie to jen zdokumentuje a tím to končí,“ doplnil.

Příčina nehody tak spočívá v příliš vysoké rychlosti, kterou Martin Semerád při třetí rychlostní zkoušce podniku nezvládl a v rychlé levotočivé zatáčce vyjel mimo trať, přičemž čelně narazil do stromu.

A havárie byla tak fatální, že na nešťastné smrti Ceplechy nic nezměnila ani okamžitě přivolaná záchranná služba s vrtulníkem.

„Je to souhra všeho možného. Policie jen zkompletuje, že ta nehoda nastala. Vyloučily se vnější vlivy, jež mohly nastat a žádný podnět, kvůli kterému by policie musela zahajovat šetření, se nezjistily. Na závodech totiž neplatí běžná pravidla silničního provozu,“ dodal Eliáš.

Druhá letošní oběť

Rallye Bohemia byla po této události okamžitě zrušena, přičemž na místě nehody mezi obcemi Olšina a Dneboch již lidé od soboty zapalovali za zesnulého Ceplechu svíčky.

Na Facebooku vznikla speciální stránka Bohuslav Ceplecha – Čest jeho památce, do které se přidala necelá tisícovka uživatelů.

Vůz s posádkou Semerád-Ceplecha nejdřív narazil čelně do stromu na pravé straně a poté se odrazil na levou stranu silnice
Vůz s posádkou Semerád-Ceplecha nejdřív narazil čelně do stromu na pravé straně a poté se odrazil na levou stranu silnice

„Jsme z této události naprosto zlomení. Bere nám to chuť ke všemu ostatnímu a bude nám dlouho trvat, než se z události vzpamatujeme. Odešel jeden z nejpříjemnějších a nejférovějších lidí v rallye. Je to bolestná ztráta,“ vzkázal i zdrcený Václav Pech junior, který se neubránil slzám.

Samotný Semerád zůstává nadále v liberecké nemocnici se zlomenou klíční kostí. „Zatím zde zůstává na pozorování,“ informuje se ve stanovisku Semerád Rally Team.

„Děkujeme všem, kteří jste vyjádřili soustrast a podporu Bohoušově rodině, týmu i Martinu Semerádovi. Buďte s námi,“ uzavírá se ve stanovisku. Ceplecha je již dvanáctou obětí rallye za posledních deset let a druhou letošní.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud