16. září 2012 • 15:10

Latvala obhájil vítězství v Britské rally, Prokop byl devátý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fin Jari-Matti Latvala obhájil prvenství v Britské rally. Jezdec Fordu zvítězil s téměř půlminutovým náskokem před mistrem světa Sébastienem Loebem v citroënu. Zatímco Seveřan si ve třetí etapě hlídal vybudovaný náskok a bezpečně mířil k druhému vítězství v sezoně po únorovém triumfu ve Švédsku, Loeb svedl strhující souboj s druhým členem továrního týmu Ford Petterem Solbergem z Norska.



Francouzská hvězda byla nakonec po 324 měřených kilometrech o devět desetin sekundy rychlejší. Loeb během soutěže vyhrál čtyři testy, z toho tři v posledním dnu, do kterého vstupoval s mankem 5,5 sekundy na Solberga. Skončila ale jeho série pěti vítězství za sebou, která začala v dubnu v Argentině.

"Zkusili jsme všechno, ale druhé místo tu bylo maximum. S Petterem to byl opravdu ostrý souboj, dostal nás pořádně pod tlak," uznal Loeb.

Latvala byl naopak od počátku suverénní a připsal si sedmé vítězství v kariéře. "Perfektní rallye pro mě i pro tým, zcela bez chyby," pochvaloval si sedmadvacetiletý Fin.

Český jezdec Martin Prokop skončil devátý. Po fiasku v předchozí rally v Německu, kde mu shořela soutěžní fiesta, vybojoval na kluzké šotolině ve Walesu dva body. Devátá pozice mu patří už počtvrté v sezoně a celkově je stále sedmý.

"Měli jsme to tu těžké, protože po Německu jsme neměli (z jízdy) příliš dobrý pocit. Ve zdejších kluzkých podmínkách jsem toho nemohl s autem moc dělat. Jsme rádi, že jsme v cíli, máme co zlepšovat," řekl Prokop.

Protože fordy měly v Britské rally navrch, Loeb s týmovým kolegou Mikkem Hirvonenem z Finska, který skončil až pátý za Madsem Östbergem v dalším fordu, nedokázali ještě rozhodnout soutěž značek. Slavit nejspíš budou v příští soutěži ve Francii o prvním říjnovém víkendu.

Loeb tam bude mít zároveň možnost si před domácími diváky zajistit devátý individuální titul mistra světa. Do konce šampionátu zbývají tři závody a Francouz vede před Hirvonenem o 61 bodů.

Ten tak má jako jediný teoretickou šanci na jeho předstižení. Třetí Solberg už ztrácí sto bodů, v sedmibodovém dosahu za ním jsou Östberg a Latvala.

Britská rallye, desátý díl MS v automobilových soutěžích:
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) 3:03:40,3, 2. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) -27,8, 3. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS) -28,7, 4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -1:10,6, 5. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) -1:29,5, 6. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS) -3:37,0, ...9. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS) -6:58,9.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 13 závodů):
1. Loeb 219 b., 2. Hirvonen 158, 3. Solberg 119, 4. Östberg 114, 5. Latvala 113, 6. Novikov 63, 7. Prokop 40.
Hodnocení týmů: 1. Citroën Total 348, 2. Ford 237, 3. M-Sport Ford 123, 4. Katar WRT 63, 5. Adapta 61, 6. Citroën Junior 60, 7. Mini 26, 8. Brazil WRT 20.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud