Ivo Pospíšil
18. dubna 2013 • 11:34

V pátek začíná Rally Šumava. Tahákem šampionátu bude Kubica

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekání je u konce, znovu se rozezní burácivý zvuk závodních speciálů. Po loňské nešťastné sezoně bude kladen větší důraz na bezpečnost diváků, bude se možné těšit na bývalého pilota F1 Roberta Kubicu či korunovaci nového šampiona.



Po lednové Jänner Rally v Rakousku se totiž i v Česku rozjede podnikem Rally Šumava seriál Mezinárodního mistrovství ČR. Deník Sport představuje čtyři největší události letošního ročníku.

DŮRAZ NA BEZPEČNOST

Tragická loňská sezona, v níž zahynulo sedm lidí (pět diváků, dva navigátoři) se nesmí opakovat. I proto byla přijata série nových opatření, mezi něž patří pořadatelé s píšťalkami, větší počet retardérů, těžší podmínky k zisku licence či jasně určené divácké koridory. „Udělala se řada kroků správným směrem,“ míní pilot Jan Černý. „Sledovat rally je nutné s pokorou a respektem. Stát v diváckých místech, a ne tam, kde se nemá. To by nemuselo dobře dopadnout,“ varuje. Pokud diváci neuposlechnou pokyny pořadatelů, může se po jejich upozorněních celá rychlostní zkouška i zrušit.

3 - Na tolik zón se bude dělit oblast závodů rally. Oficiální diváckou zónu, jiné místo oddělené páskou a pak zakázaný prostor.

KUBICA NA BARUMCE

Bude to opět vrchol letošního ročníku. Barum Rally (30. 8. – 1. 9. 2013), která je vedle domácího MMČR i součástí seriálu mistrovství Evropy. Což znamená, že vedle Jana Kopeckého či Craiga Breena by měl ve Zlíně vystoupit i bývalý pilot F1 Robert Kubica, který se stále zotavuje z dva roky staré nehody, při níž si fatálně poranil ruku. Nedávno i debutoval ve WRC v Portugalsku. „Pokud to myslí vážně, může tu překvapit. Jako ve formuli,“ přiznal i Čech Martin Prokop.

76 - Tolik startů má Robert Kubica v F1. Nyní se však soustředí na rally.

VYHLÍŽÍ SE NOVÝ MISTR

Král se bude účastnit jen vybraných podniků, čeká se na nového. Loňský mistr Jan Kopecký, který se škodovkou vyhrál i úvodní Jänner Rally, se totiž nyní soustředí na mistrovství Evropy a zúčastní se jen vybraných podniků. Trůn tak osiřel. „Myslím, že největší šanci na titul má Václav Pech. Je favoritem, a i když pojede Kopecký a Kresta, mohli by to s ním mít těžké,“ říká Černý. „Záleží ale také, kdo se jak bude potýkat s technickými problémy,“ doplňuje.

5 - Tolikrát vyhrál Václav Pech MMČR. Letos bude útočit na šestý titul.

IKONA KRESTA – POKRAČUJEME

Spekulovalo se o tom, zda byla jeho minulá sezona v rally i rozlučková. Populární Roman Kresta však pokračuje i letos. Je to v tom však jedno ALE: Jen ve třech podnicích – v Českém Krumlově, Bohemia Rally a Barum Rally. „Už jsem byl k tomuto kroku odhodlaný. Nechtěl jsem zase jet celý šampionát,“ vysvětloval, když nevyšel první plán asistovat u rozvoje některého z talentovaných jezdců. „Někteří mě už přemlouvali, abych při neúčasti Jana Kopeckého začal sezonu na Šumavě, ale moje rozhodnutí je neměnné a nebudu ho jakkoli přehodnocovat,“ dodal.

6 - Tolik sezon ve WRC si vyzkoušel Roman Kresta. Nejlépe skončil na osmém místě (2005).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud