22. května 2016 • 14:55

Portugalskou rallye vyhrál Meeke, český jezdec Prokop dojel osmý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brit Kris Meeke s citroënem zvítězil v Portugalské rallye a připsal si druhý triumf v soutěži mistrovství světa v kariéře. Český jezdec Martin Prokop s fordem skončil při svém druhém letošním startu v seriálu osmý. V březnu v Mexiku byl sedmý.



"Soutěž byla povedená a já jsem opět rád v top 10. Nejedu kompletní šampionát, takže to není jednoduché a před Sardinií musíme tvrdě pracovat," uvedl na facebooku Prokop, který se začal soustředit na vytrvalostní soutěže a především Rallye Dakar.

Meeke vedl od první etapy a navázal na loňské prvenství v Argentině. Šestatřicetiletý Brit si spravil chuť po nevydařených předchozích dvou letošních startech - v Monte Carlu nedojel a ve Švédsku obsadil 23. místo.

"Byl to perfektní a náš učebnicový výkon. Je to další krok v mém jezdeckém zlepšení. Letošek je pro mě hlavně ve znamení sbírání zkušeností a nemohu dělat více. Už se těším na další rok," uvedl Meeke. Citroën by totiž v příští sezoně měl nasadit nový vůz do MS.

V Portugalsku za sebou nechal o téměř půl minuty Nora Andrease Mikkelsena. Na třetí místo klesl v závěrečný den mistr světa z minulých tří sezon Francouz Sébastian Ogier, kterého zpomalily v poslední etapě dva defekty.

Třetí místo je pro lídra šampionátu nejhorším výsledkem v sezoně. Týmu Volkswagen se zároveň poprvé od vstupu do MS v roce 2013 stalo, že vyšel ve dvou soutěžích po sobě bez vítězství.

Po problémech v první etapě, kdy musel po dvou defektech odstoupit, obsadil 19. místo Jan Kopecký. Tovární jezdec Škody se do rallye vrátil s penalizací a nakonec skončil desátý v kategorii WRC2. Třídu, ve které startují aktuálně vozy specifikace R5, ovládl druhý pilot mladoboleslavského týmu Pontus Tidemand ze Švédska.

"Při vší smůle s pneumatikami jsme dosáhli nejlepšího možného výsledku a teď se musíme dívat vpřed," řekl Kopecký, jenž bude příští týden startovat na Rallye Český Krumlov. V polovině června se Kopecký, Tidemand i třetí jezdec Škody Esapekka Lappi z Finska představí na Rallye Sardinie.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích: 1. Meeke, Nagle (Brit./Citroën DS3) 3:59:01,0, 2. Mikkelsen, Jäger (Nor./Volkswagen Polo-R) -29,7, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo-R) -34,5, 4. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -1:37,1, 5. Camilli, Veillas (Fr./Ford Fiesta RS) -4:01,6, 6. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo-R) -4:06,9, ...8. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -10:24,1.

Český jezdec Martin Prokop s fordem skončil v Portugalské rallye osmý.
Český jezdec Martin Prokop s fordem skončil v Portugalské rallye osmý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud