21. dubna 2018 • 18:54

Kopeckého spanilá jízda pokračovala, válel i na Šumavě

Autor: cvg
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do páteční večerní etapy odstartovalo 18 „er-pětek“ a ty se podle očekávání seřadily na čele. Jan Kopecký s tovární Škodou Fabia doslova letěl a soupeři ho nedokázali polapit. Vyhrál všech 6 rychlostních zkoušek 1. etapy a bylo jasné, že pokud se proti němu nespikne osud, nikdo jiný nebude mít nárok. Tak se i stalo a posádka týmu Škoda Motorsport si v klidu dojela pro pátou výhru na Šumavě. „Chtěli jsme vstoupit do soutěže v dobrém tempu a užít si ji. Obojí se nám podařilo. Byla to radost, zejména Koráb jsme si užili opravdu hodně. V sobotu jsme si už jen kontrolovali náskok, i když pomalu jsme jet rozhodně nemohli. Tempo letošní Šumavy bylo obecně vysoké, především díky pěknému počasí a předvídatelným podmínkám,“ shrnul dojmy vítězný Jan Kopecký.



Zatímco suverenita Kopeckého se předpokládala, za ním se čekal ostrý souboj, do něhož se měl zařadit nováček českého mistrovství Alexej Lukjaňuk. Ruský střelec je znám svým nekompromisně agresivním stylem a své pověsti dostál měrou vrchovatou. Na Kopeckého sice neměl, ale téměř domácího Václava Pecha trápil a nakonec i utrápil.

Plzeňský jezdec nedokázal dostatečně zrychlit a svoje vystoupení korunoval výletem mimo trať na předposlední zkoušce, po němž měnil kolo, ztratil téměř 3 minuty a s nimi také šanci na bednu i bodované umístění. Podobné extempore vyřadilo už v pátek Jana Dohnala, jenž neudržel svůj Ford Focus WRC na trati, zničil kolo a musel vzdát.

Kopecký děkoval týmu a fanouškům. Těším se na odpočinek, hlásí
Video se připravuje ...

Bronzovou medaili si tak na krk pověsil finský mladík mladoboleslavského továrního týmu Juuso Nordgren, pro něhož to byla premiéra na celoasfaltové soutěži. Jemu neznámý povrch si začal osahávat s respektem, ale postupem doby se osměloval ke stále odvážnějším kouskům. V sobotu už patřil k těm nejrychlejším a vyhrál dokonce 1 rychlostní zkoušku. Zajímavou postavou letošní Šumavy se stal 34letý potomek knížecího rodu Albert von Thurn und Taxis.

Podle Forbesu 76. nejbohatší Němec s odhadovaným majetkem 1,5 miliardy dolarů je znám svým kladným vztahem k motorsportu a čeští fandové jej zaznamenali především kolem roku 2010, kdy býval parťákem Tomáše Engeho ve vytrvalostních závodech vozů GT. Postupem doby se z okruhů přeorientoval na soutěže a dnes pilotuje Škodu Fabia R5 v týmu Raimunda Baumschlagera.

Výsledky Rallye Šumava 2018: 1. Kopecký/Dresler (CZ/Škoda Fabia R5), 2. Lukjaňuk/Arnautov (RUS/Ford Fiesta R5), 3. Nordgren/Suominen (FIN/Škoda Fabia R5), 4. Mareš/Hloušek (CZ/Škoda Fabia R5), 5. Kopáček/Rendlová (CZ/Ford Fiesta R5), 6. Tarabus/Trunkát (CZ/Škoda Fabia R5).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud