2. října 2008 • 11:47

Loeb útočí v Katalánsku na čtvrtý triumf

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující světový šampion v automobilových soutěžích Sébastien Loeb bude na nadcházející Katalánské rallye hájit post vedoucího muže průběžného pořadí seriálu.



Tovární jednička Citroënu se zároveň bude snažit potvrdit pozici světové jedničky na asfaltových tratích. Na tomto povrchu kraluje a ve Španělsku to Loeb potvrdil i v předešlých třech letech, kdy zde vyhrál.

"Vzhledem k tomu, že Monte Carlo a Německo se nejezdí na nejčistším asfaltu, je Katalánská rallye označována jako vůbec první opravdová asfaltová rallye programu MS," uvedl Loeb v oficiální tiskové zprávě týmu.

Francouzský pilot je navíc v současnosti v ideální pohodě, neboť vyhrál tři předešlé soutěže MS a díky tomu se dostal i do čela šampionátu před Mikku Hirvonena z Finska.

Navíc se daří i Citroënu celkově. V Německu a na Novém Zélandu dojel za Loebem druhý Daniel Sordó a francouzská automobilka tak vede i klasifikaci týmů.

"Kdyby se nám to podařilo zopakovat, zvýšilo by to naše šance na zisk obou titulů. Soupeři se nám ale určitě pokusí naši pozici znepříjemnit," podotkl Loeb, jenž vede pořadí jezdců o osm bodů před Hirvonenem.

Finská jednička fordu si je dobře vědoma, že potřebuje Loeba porazit. "Nebude to ale vůbec jednoduché. Nesmím si dovolit žádnou chybu a všechno musí být perfektní," řekl Hirvonen v oficiální tiskové zprávě týmu.
Ve Španělsku byl v roce 2005 třetí, což je jeho zdejší maximum.

"Vypadá to, že tahle rallye je rok od roku rychlejší. Tratě jsou hladké a organizátoři zřejmě před každým naším příjezdem silnice vylepšují. Jede se tu jako na závodním okruhu a nejdůležitější je najít správné brzdné body v ideální stopě," uvedl Hirvonen, jehož týmovým kolegou bude tentokrát asfaltový specialista Francois Duval z Belgie.

Trojnásobné zastoupení na startu bude mít český motorsport. Přihlášeni jsou Martin Prokop, Ludvík Otto a Jaromír Tomaštík. Nejvyšší ambice má Prokop, jenž bude bojovat o body do juniorského šampionátu.

Český reprezentant sice už přišel o reálnou šanci na celkové vítězství v seriálu, ale ve Španělsku by rád potvrdil, že na asfaltu je hodně rychlý.
Katalánskou rallye navíc před dvěma lety ve své třídě vyhrál.

"Přestože už nemáme šanci seriál vyhrát, tak určitě nepojedeme jen tak. Chceme ve Španělsku vyhrát. Docela si věříme a ostatním nic nedáme zadarmo," řekl Prokop na nedávném setkání s novináři.

Pilot Jipocar týmu je momentálně v JWRC sedmý s 12 body, rád by se ale posunul mezi nejlepší trojici v konečném hodnocení. "Bude to ale těžké. Před námi jsou totiž jezdci, kteří pravidelně bodují," podotkl Prokop.

Centrem Katalánské rallye je město Salou, ležící asi 110 km jižně od Barcelony. Pořadatelé pro startující připravili od pátku do neděle 1314 km dlouhou trať, na které je osmnáct rychlostních zkoušek. Posádky tak čeká 354 "ostrých" kilometrů.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 15 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën C4) 86 b., 2. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 78, 3. Sordó (Šp./Citroën C4) 51, 4. Atkinson (Austr., Belg./Subaru Impreza) 40, 5. Latvala (Fin./Ford Focus) 34, 6. P. Solberg (Nor./Subaru Impreza) 32.
Pořadí týmů: 1. Citroën 141 b., 2. Ford 121, 3. Subaru 74, 4. Stobart Ford 51, 5. Munchis Ford 22, 6. Suzuki 20.
Pořadí JWRC: 1. Ogier (Fr.) 34, 2. Gallagher (Ir.) 25, 3. Burkart (Něm.) 24, ...7. Prokop (ČR/všichni Citroën C2) 12.

Články odjinud


Články odjinud