26. dubna 2009 • 12:15

Studená sprcha, litoval diskvalifikace Prokop

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo bojů o medailová umístění byl Martin Prokop na Argentinské rallye odsouzen do role diváka. O naděje jej připravila diskvalifikace před druhou etapou za užití nehomologované součástky. Verdikt komisařů označil na svém webu za studenou sprchu, která mu způsobila obrovské zklamání.



Prokopovi po první etapě patřilo čtvrté místo v kategorii produkčních vozů s "hratelnou" ztrátou na nejlepší, měl tedy šanci bojovat i o posun do čela celého šampionátu. Zvlášť když první etapu nedokončil Nor Eyvind Brynildsen, se kterým se dělil o třetí místo v celkové klasifikaci, a dva nejlepší na startu vůbec nebyli. Technický komisař ale při kontrole vozů zjistil, že Prokop na svém mitsubishi použil brzdové kotouče, které odpovídají dva roky starému předpisu.

"Paradoxně jsou horší než ty současné, žádnou výhodu jsme jejich použitím nezískali, nicméně současným regulím nevyhovují," vysvětlil šestadvacetiletý Prokop. Společně s navigátorem Janem Tománkem doufali, že se vedení soutěže slituje a udělí "jen" časovou penalizaci. "Doufali jsme, že snad zohlední fakt, že nám tato nešťastná záměna nikterak nepomohla. Ale chápeme, že jedeme-li s ambicemi na nejvyšší příčky v mistrovství světa, tak nemůžeme čekat žádné ohledy. Prostě za chyby se platí. Verdikt respektujeme, i když je to pro nás neuvěřitelně hořká pilulka," dodal Prokop.

Manažerka týmu Petra Prokopová označila vyloučení za bolestnou zkušenost. "Je asi příliš brzy na jednoznačné zjištění, jak se mohlo stát, že se tento díl omylem vyskladnil, překonal dlouhou pouť za oceán, byl namontován na závodní auto, aby nakonec zapříčinil zmaření veškerého našeho úsilí," uvedla.

Rallye dnes vyvrcholí pěti rychlostními zkouškami. V pozici jistého lídra vyrazí do závěrečné etapy Sébastien Loeb, který vyhrál šest z devíti sobotních rychlostních zkoušek. Vítěz všech čtyř předchozích rallye v sezoně vede s náskokem 58,6 sekundy před týmovým kolegou z Citroënu Danim Sordem, který jej o desetinu sekundy porazil v sobotní večerní superspeciálce na stadionu v Córdobě.

Z boje o medailová umístění vypadl vicemistr světa Mikko Hirvonen s fordem, který druhou etapu nedokončil a s penalizací ztrácí na osmém místě téměř šestnáct minut.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud