11. května 2009 • 10:52

Fabie na šotolině? Svižná síla

Autor: jrš
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V zemi lávových kamenů a zrádné šotoliny. Nelehká měla být závodní premiéra nové tovární Fabie S2000 na nezpevněném povrchu. Výsledek? Překvapivý. Asfaltový expert Jan Kopecký dojel na Rally Azorské ostrovy na druhém místě, zato šotolinový specialista Juho Hänninen havaroval.



Přesto nový produkt mladoboleslavské továrny prokázal respektovanou rychlost.

To ostatně už naznačil Švéd Patrik Sandel, který s odkoupenou fabií vyhrál soutěže mistrovství světa produkční kategorie na Kypru a Norsku.

„Jeho nasbíraná data nám pomohli, stejně jako třídenní test výdržnosti v motokrosovém areálu v Kroměříži a týdenní příprava ve Franci,“ prozradil Michal Hrabánek, šéf týmu Škoda Motorsport.

Měl pravdu. Nové fabie se ve specifickém prostředí devíti ostrovů neroztřásly. Naopak.

Kopecký dojel stříbrný v Rallye Azory »

Hned ukázaly dynamiku. Ač Hänninen vyrážel v úvodní den na trať jako první a rozrážel ostatním stopu, dokázal i vyhrávat. Jenže se svojí přílišnou snahou ztroskotal, když v poslední zkoušce první etapy přeletěl přes střechu a zničil svůj vůz.

Technici mladoboleslavského týmu však hned novou fabii opravili. Přesněji za tři hodiny. Finský dravec tak mohl v sobotu opět na tratě a dokázal vyhrát hned tři rychlostní zkoušky.

„To už jsme byli spokojení, prokázal rychlost a s autem nic neudělal. Je zbytečné pochybovat, že by jeho pozice v týmu byla ohrožená. Juho dostane dál šanci a věřím, že ji využije,“ potvrdil šéf týmu Hrabánek.

Hänninenův výkon kontrastuje s jízdou Jana Kopeckého, který zajížděl stabilní časy - z osmnácti rychlostních zkoušek dojel šestkrát na druhém místě.

„Honza prokázal, že je vyzrálejším jezdcem než Juho. Ale zas je potřeba říci, že Honza má s fabií více naježděno,“ hodnotil Hrabánek.

Jak tedy uspěl nový stroj mladoboleslavské továrny v konkurenci peugeotů a fiatů? „Fabie je hlavně rychlá a stabilní.

Ale Peugeot S2000 je na tom stále o trochu lépe,“ věděl šéftechnik Aleš Rada. „Také proto, že už dva roky závodí, zatímco my jen čtyři měsíce.“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud