23. května 2009 • 13:33

Hirvonena v Italské rally zdrželi divocí koně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finský pilot Jari-Matti Latvala si udržel vedení v Italské rallye na Sardinii i po druhé etapě. Vítěz páteční části má po dnešku náskok 9,9 sekundy před svým krajanem a týmovým kolegou z Fordu Mikkou Hirvonenem.



Vicemistr světa Hirvonen stáhl ztrátu na Latvalu i přesto, že ho v dnešní druhé erzetě zbrzdili divocí koně. "Jeli jsme kolem dvou stád koní, kteří divoce běželi. Asi po kilometru jsem musel téměř zastavit a ztratil tak kolem pěti sekund. Po pár kilometrech jsme potkali další dva koně," svěřil se serveru wrc.com Hirvonen, jenž dnes na lídra soutěže najel rovnou půlminutu.

Pokud se nestane nic mimořádného, rozdají si to v neděli o celkové vítězství oba tovární jezdci Fordu. V lepší pozici bude třetí muž průběžného pořadí Hirvonen, kterému bude jeho krajan čistit cestu. "On musí myslet víc než já na svou pozici v hodnocení šampionátu," komentoval situaci Latvala, jenž je celkově sedmý.

Ztratil vítěz všech pěti dosavadních soutěží v sezoně Loeb, který sice vyhrál polovinu z dnešních šesti testů, ale nerad bude vzpomínat na test číslo 11. Na něm musel spolu s monackým navigátorem Danielem Elenou měnit kolo na svém citröenu C4 a ztratil více než minutu. Na čtvrtém místě má Loeb odstup na Latvalu minutu a čtvrt a od třetí pozice Nora Pettera Solberga se starším modelem Citröenu Xsara ho dělí dvě sekundy. "Dnes to fakt nebyl náš den," komentoval smůlu Loeb.

Český jezdec Martin Prokop figuruje na šestnácté příčce. V hodnocení vozů juniorského šampionátu je druhý se čtvrtminutovou ztrátou na Poláka Michala Kosciuszka, s kterým svádí velký souboj.

"Od první rychlostní zkoušky jsme se stejně jako včera trápili s dobíjením, zlobí nás alternátor. Naštěstí už víme jak to opravit, tak jsme to odnesli jen penalizacemi," řekl Prokop ČTK. "O to víc jsme pak bojovali, abychom stáhli aspoň ten čas z penalizací. Podařilo se, ale na posledním úseku jsem musel jet úplně nejrychleji v životě. Zezadu jsme dojeli auto před námi, nic za ním přes prach nebylo vidět. Bohužel jsme proto minuli jednu zatáčku a narazili přímo do stromu. Rána šla naštěstí do dobře vyztužené části, a tak jsme mohli pokračovat dál," dodal jezdec.

Martin Semerád, který v pátek nedokončil třetí měřený úsek, se do soutěže vrátil a patří mu zatím 31. pozice. "Dneska už konečně jedeme, takže zatím musím být spokojený. Auto ale v pořádku není, včerejší závadu se nepodařilo úplně odstranit. Motor občas nečekaně na vteřinu, dvě vynechá," uvedl mladý závodník.

Italská rallye vyvrcholí v neděli závěrečnými pěti rychlostními zkouškami.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud