4. února 2014 • 10:12

Kritické chvíle: Schumachera probudí, ale hrozí mu bdělé kóma!

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Michaela Schumachera čekají možná nejkritičtější okamžiky léčby. Sotva slavného pilota formule 1 začali po jeho vážném zranění při lyžování probouzet z kómatu, musí být lékaři na pozoru před dalšími komplikacemi. Při ukončování umělého spánku totiž hrozí, že Schumacher zůstane ve vegetativním stavu.



Poslední zprávy z nemocnice v Grenoblu, kde Michael Schumacher leží od své nehody v závěru loňského roku, dodaly naději. Ošetřující tým začal snižovat dávky anestetik, které německého závodníka udržovaly v umělém spánku, a ten tak začal pomalou cestu za uzdravením. Jenže tento proces není bez nebezpečí.

"Když se probouzí pacient z umělého spánku, existuje riziko, že upadne do takzvaného vigilního kómatu, ve kterém není schopen reagovat na okolí," varoval o víkendu v rozhovoru pro německý deník Bild profesor Heinzpeter Moecke z hamburské kliniky Asklepios.

Pacient v bdělém kómatu sice na první pohled vypadá jako probuzený, otevírá oči, některé jeho základní reflexy automaticky fungují, může i žvýkat a polykat, ale neudrží stolici, nevnímá a nekomunikuje. V případě vážnějšího poškození mozku a absence zlepšení může tato situace vyústit do vegetativního stavu trvajícího několik let.

Schumachera však možná čeká další epizoda v kómatu i pokud vše proběhne v pořádku a zmíněné obavy se nevyplní. "Po probuzení bývá pacient velice zmatený, nemusí si uvědomovat, kdo je a kde se nachází," řekl Moecke. "A pokud by si například začal vytahovat kapačky, vyvolají u něj lékaři lehčí umělý spánek."

"Nicméně špatný stav po probuzení nemusí vůbec znamenat, že se pacient nenaučí fungovat jako dřív. Jiné části mozku mohou převzít funkci těch poškozených. Pokud se probere bez komplikací, co nejdřív by měl začít s terapií," zachoval Moecke naději pro Schumacherovo uzdravení.

Takto to vypadá na pokoji Michaela Schumachera.
Takto to vypadá na pokoji Michaela Schumachera.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud