10. června 2011 • 09:50

VC Bahrajnu se nepojede, pořadatel se jí vzdal

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Bahrajn se vzdal závodu mistrovství světa vozů formule 1, který se po březnovém zrušení kvůli protivládním protestům měl nově uskutečnit 30. října. Oznámil to dnes šéf závodního okruhu v Bahrajnu Zajíd Rašíd Alzajání. Do říjnového termínu by se tak měla vrátit premiérová indická Grand Prix.



Kontroverzní Velká cena Bahrajnu měla původně zahájit letošní sezonu v královské automobilové třídě už 13. března, ale kvůli politickým nepokojům v ulicích se uskutečnit nemohla. Protesty proti vládě a královské rodině si v minulých měsících vyžádaly na tři desítky mrtvých a výjimečný stav v zemi skončil teprve před pár dny.

Mezinárodní federace FIA závod v minulém týdnu přeložila na 30. října místo indické Grand Prix, jež měla šampionát nově uzavřít. Po tomto rozhodnutí se však mezi týmy F1 zvedla vlna protestů a otázka sporného závodu se znovu otevřela. Bahrajnští organizátoři ji vyřešili sami oznámením, že závod nebudou pořádat.

"Bahrajn nemá absolutně touhu vidět závod, který by prodloužil sezonu a z něhož by neměli potěšení týmy, jezdci ani fanoušci," prohlásil Alzajání. "Chceme, aby naše role ve formuli 1 zůstala pozitivní a konstruktivní, jako tomu vždy bylo. V nejlepším zájmu sportu proto nebudeme usilovat o další změnu kalendáře v tomto roce," dodal.

Seriál F1 tak bude mít letos jen 19 místo původních dvaceti závodů a Grand Prix Indie se s největší pravděpodobností vrátí do svého původního termínu 30. října. Oficiálně to ještě musí schválit se souhlasem všech stájí federace FIA.
Podle předběžného kalendáře na sezonu 2012 by se měl závod v Bahrajnu uskutečnit opět v březnovém termínu jako zahajovací závod.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud