15. listopadu 2011 • 13:11

Macháček si v bugině zlomil nohu, na Dakar se vrátí se čtyřkolkou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od posledního dakarského vystoupení neprožíval Josef Macháček právě klidné měsíce, ale nyní se zdá už v pohodě a připravuje se na další vystoupení v nejtěžším motoristickém maratonu. V lednu skončila jeho jízda na čtyřkolce vlastní konstrukce ve zrádných jihoamerických cestách odstoupením. Poté prohlásil, že na Rallye Dakar to byla jeho poslední účast na čtyřkolovém motocyklu. Tato slova se ale nenaplní, v lednu odstartuje na motocyklu opět.



Macháček koketoval s přesednutím do jednomístného vozu typu buggy, se kterým chtěl pětinásobný dakarský šampion ve čtyřkolkách startovat už v roce 2012. S buggynou absolvoval i zkušební starty, ale nakonec ke změně kategorie nedojde.

"V Albánii mi to docela sedlo. Jenže si nejsem jistý, jestli bych se měl s takovým strojem vydat na Dakar. Bude s ním potřeba ještě hodně pracovat a najezdit, aby mohl absolvovat dvoutýdenní maraton. Nerad bych totiž v Jižní Americe odjel dvě etapy a pak byl kvůli nějaké prkotině pro smích. Vidím to spíš na Dakar v roce 2013," řekl Macháček spolupracovníkovi ČTK. Člen stáje KM Racing si navíc nechal stavět zcela nový automobilový speciál.

Ještě s původní buggynou se vydal na další soutěž. V okolí polského města Stalowa Wola se konal podnik evropského šampionátu cross country Baja Carpathia. V lesním úseku se ale Macháček dopustil jezdecké chyby. Narazil do stromu, vozítko zdemoloval a utrpěl zlomeninu bércové kosti.

Tím bylo o budoucnosti rozhodnuto. Během léta se intenzivně věnoval čtyřkolce, s níž pojede nadcházející Dakar. Stav zraněné nohy se pak natolik zlepšil, že mohl odjet na soutěž odehrávající se v roklích na pomezí Bulharska a Řecka.

I když ho výsledek z Balkan Offroad Marathonu příliš nepotěšil, výprava na jihovýchod prý splnila účel. "Dlouho jsem na čtyřkolce nejel, a proto jsem si chtěl všechno pořádně vyzkoušet. Šlo hlavně o gumy, které je nutné správně zvolit poté, co jsme v létě kvůli změně předpisů snižovali obsah motoru na 750 ccm," vysvětloval čtyřiapadesátiletý matador svůj záměr.

"Ostrou" čtyřkolku Yamaha Raptor už má nyní připravenou na listopadové nalodění k cestě přes Atlantik. Přesto začátkem října vyrazil s jinou čtyřkolkou na týmové soustředění do Tuniska testovat pneumatiky.

"Jenže poušť byla od dešťů mokrá, takže jsem mohl klidně jezdit doma," láteřil. "Nic jsem tam sice nevyzkoušel, ale aspoň jsem si na tvrdém písku pěkně zajezdil. To se mi bude určitě hodit. Dakar ale pojedu tak, aby mě to bavilo. Určitě se nebudu honit za mladými kluky," dodal Macháček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud