Ivo Pospíšil
24. ledna 2012 • 13:08

Martin Prokop útočí na nejlepší české výsledky v rallye

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uspěl v těžkých podmínkách. Bodoval, ač se s novým vozem teprve sžíval a vše nešlo podle jeho přání. „Martin Prokop může ve WRC zajet něco velkého,“ prohlásil po úvodním devátém místě jihlavského rodáka v Rallye Monte Carlo český pilot Jan Kopecký.



Atakovat Sébastiena Loeba je sice fantazií, Prokop ale ukázal, že by mohl překonat nejlepší české výsledky v historii.

PRAHA – Dosavadní česká maxima v rallye WRC se s příchodem Martina Prokopa otřásají. Zatím jen lehoulince, ale přesto… Překonání pátých míst Romana Kresty a Jana Kopeckého (z toho to poslední je už pět let staré) se nezdá být tak nemožné. Odolají? A pakliže ne, dokdy vydrží?

„To nevím, ale může nás překonat,“ tvrdil Jan Kopecký poté, co pilot fordu dojel hned v prvním letošním podniku prestižní soutěže, Rallye Monte Carlo, na devátém místě.

„Kdyby však Martin necílil k velkým výsledkům, tak by do toho nešel. Je zkušený, v posledních letech jezdil s kvalitní konkurencí a má k dispozici i dobře připravené auto. Úspěch bych mu přál, ale je jen na něm, jak se s tím popere,“ dodal o Prokopovi jezdec škodovky.

Devětadvacetiletý juniorský mistr světa ovšem na úvod WRC překvapil. S novým vozem, na těžké trati, mezi nejlepšími soupeři… a bodoval. Ke konci patřil k nejrychlejším, což dokázal i při závěrečné powerstage, kdy dojel pátý, jen se čtyřvteřinovou ztrátou na Sébastiena Loeba.

„To jsem se cítil fakt dobře. Ukázali jsme, že jdeme správným směrem,“ lebedil si Prokop, který za sebou nechal oba bratry Solbergy a ambiciózního Otta Tänaka. V tu chvíli byl druhým nejrychlejším pilotem za volantem Fordu Fiesta WRC. Překonal ho jen Rus Novikov.

„Nechci ale spekulovat, jak bychom mohli dál dojíždět. Stále jsem se ještě nenaučil jet s tím autem naplno, tudíž bude lépe stanovit si cíle až v polovině sezony,“ přiznal český jezdec opatrně.

Martin Prokop na Rallye Monte Carlo
Martin Prokop na Rallye Monte Carlo

Aby totiž atakoval přední příčky, musel by porážet ty nejlepší. Či alespoň využívat jejich zaváhání a možných technických potíží. Znamenalo by to srovnávat časy s Loebem, Hirvonenem, Latvalou Sordem nebo Solbegem. Marná sláva, cesta na špici vede jen přes velká jména.

„Martin má však stejný vůz jako Latvala. Je naprosto identický s tím, jaký dostávají tovární jezdci. Domnívám se proto, že může pravidelně být mezi nejlepšími šesti a ke konci sezony klidně útočit i na stupně vítězů,“ prorokoval mu šéf týmu Ford v MS Malcolm Wilson. A stupně vítězů, rovná se automaticky nejlepší český výsledek.

Vedle aklimatizace by mu mohlo svědčit i to, že se letos účastní všech evropských podniků. Tedy deset šancí (teď už jen devět) z celkových třinácti. „Pustil se opravdu do velkého projektu a jen on sám musí vědět, jak velkou šanci má uspět,“ řekl Kopecký.

„Každý v Čechách mu nicméně přeje, aby se to podařilo. Myslím, že by nějaký velký výsledek mohl udělat,“ dodal trojnásobný vicemistr kategorie IRC.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud