28. března 2012 • 12:24

VIDEO: Draží se legendární formule Senny. Ta, s níž naháněl Prosta

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Seděl v ní muž, který je brán za nejlepšího pilota historie F1. Odstartoval s ní do zářivé kariéry a dokonce v ní památně naháněl Alaina Prosta v deštivé GP Monaka 1984. Nezapomenutelný první vůz brazilského fenoména Ayrtona Senny Toleman TG 184-2 jde do dražby.



Ta proběhne v Silverstonu 16. května a vyvolávací cena je 750 tisíc liber (cca 22 milionů korun). Je to jeden z nejvzácnějších kousků, který může ve formuli 1 být. Monopost, v němž impozantně zahájil kariéru údajně nejlepší závodník historie.

Toleman TG 184-2 Ayrtona Senny, s nímž byl později trojnásobný mistr světa poprvé na stupních vítězů.  Teď jde památný stroj nezapomenutelného jezdce do dražby.
 
„Bude to jedna z těch hvězdných dražeb. Jedinečná šance získat kus historie motosportu a samotného Ayrtona Senny,“ řekl Nick Whale, vedoucí aukce v Silverstone, kde se dražba v polovině května uskuteční. Vyvolávací cena…750 tisíc liber.

„Kolem Senny se vždy strhne velká mánie. Aby ne, je považován za nejlepšího pilota F1, kterého jsme kdy viděli,“ dodal Whale.

Podívejte se na Sennovo představení v GP Monaka 1984 s vozem Toleman TG 184-2:

A zrovna tato formule je symbolem Sennova zrození ve formuli 1. Vždyť s ní v památném závodě GP Monaka 1984 na mokré trati poprvé exceloval a proháněl i tehdejšího lídra Alaina Prosta.

Ačkoliv kvůli kontroverzně předčasně ukončenému závodu nakonec nevyhrál, poprvé stanul na stupních vítězů. Vůz je poháněn čtyřválcem o objemu 1,5 litru a má pětistupňovou převodovku.

Podle organizátorů je navíc ve výborném stavu a nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Unikátní sběratelský kousek.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud