Ivo Pospíšil
6. května 2013 • 16:16

Prezident Zeman se ostře vyjádřil proti rally: Zakázat nebo omezit, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český prezident Miloš Zeman je pro zrušení nebo omezení rally v České republice. Vyjádřil se tak ve videoklipu na podporu Dekádě akcí ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, v jejímž rámci nyní začal Týden bezpečnosti. Přiznal dále, že odmítl podepsat záštitu nad konáním Barum rally a věří, že v budoucnosti přijdou určité návrhy na zvýšení bezpečnosti. 



Loňská nešťastná sezona rally, při níž zahynulo sedm lidí (dva navigátoři a pět diváků), rozdělila veřejnost na dva tábory.

Ty, kteří volají po zrušení automobilových soutěží v Čechách a na ty, kteří se jich naopak zastávají.

Své stanovisko nad ožehavým tématem nyní řekl i prezident Miloš Zeman, který se ve videoklipu na podporu Dekádě akcí ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu postavil proti konání rally v ČR.


„V minulosti jsem podepsal celou řadu záštit prezidenta republiky nad konáním různých kulturních, vědeckých ale i sportovních akcí. Teprve nedávno jsem jednu takovou záštitu odmítl podepsat, a to byla záštita nad Barum Rally. Protože se domnívám, že je to sportovní odvětví, které vede k mnoha smrtelným úrazům jak řidičů, tak diváků,“ míní ve videoklipu a pokračuje:

„A co hůře, vede k tomu, že televizní diváci těchto přenosů nabudou přesvědčení, že i oni jsou mistři světa, a že když sednou za volant, mohou jezdit stejně tak, jako se jezdí v rally. Proto se domnívám, i když je to nepopulární, že by u nás měly být zakázány nebo alespoň omezeny ty sporty, které vedou k množství smrtelných úrazů, k tomu, že desítky mladých lidí v přímém i nepřímém důsledku jejich konání zemřou a zmaří tak svůj život.“

Zeman na konci přiznává, že i věří v další konkrétní kroky, jak bezpečnost zajistit.

„Proto samozřejmě podporuji akci, za bezpečnost silničního provozu, ale domnívám se, že tato podpora nemá být vyjádřena jen prázdnými frázemi, ale i konkrétním návrhem,“ dodává.

VIDEO | Podívejte se na prohlášení prezidenta Miloše Zemana

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud