Ivo Pospíšil
19. srpna 2013 • 12:43

Blíží se slavná Manx Grand Prix. I s českým divochem Holánem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jeden z nejslavnějších motocyklových závodů světa. Tam, kde se stroje na přírodních tratích řítí až 250 km/h. Však je Manx Grand Prix jedním z nejnebezpečnějších podniků světa – od roku 1907 zde zemřelo přes 140 lidí. „Jsme takoví blázni. Nebo hrdinové. Záleží na tom, jak se na to kdo podívá,“ směje se i jediný český účastník Kamil Holán, který tu vloni vyhrál jako první Čech v historii soutěž newcomers. Letos je mezi elitou považován za možné překvapení.



V daný den se na tom ostrově zavřou všechny silnice a lidé zaplní všechna možná místa na kopcích nebo na tribunách. Manx Grand Prix je pro ostrov Man stejně tak slavné pojítko, jako že je to místo daňového ráje, nebo že odsud pochází elitní cyklista Mark Cavendish.

„Prožívají to tu. Je to jejich pýcha,“ říká o závodě i český jezdec Kamil Holán.

A až se podnik o tomto víkendu rozjede, bude to i on, k němuž se bude vzhlížet. Ač osamělý Čech mezi Brity, Iry nebo rodilými z ostrova Man, už je pro ně Holán někdo!

Po loňském překvapivém vítězství v kategorii newcomers je dokonce český dravec považován za možné překvapení letošního ročníku, kdy se účastní série junior a senior.

VIDEO: Kamil Holán na Manx Grand Prix 2012

„Cíl je hlavně dojet,“ usmívá se opatrně, neboť dobře zná rizika místní nebezpečné a rychlé tratě. „Ale kdybych byl do desátého místa, bylo by to skvělé,“ přál si.

Během závodu bydlí u jedné z místních rodin, která mu už po loňském vítězství přichystala oslavnou párty a dokonce se za ním byla podívat i před pár měsíci na závodě 300 zatáček Gustava Havla.

Holán nyní pojede v barvách týmu Racetrack. „Trochu jsem v tom tápal, ale oni mi pomohli v technické podpoře a poskytli mi zázemí. Snad udělám dobré renomé,“ přál si a pojede stejně jako vloni s Yamahou 600 cc.

VIDEO: Kamil Holán na Manx Grand Prix 2013

„Ale bude novější. Tam ta technika totiž dostává strašně zabrat a musí proto vydržet. Motorka z minula tak bude mou záložní,“ podotýká.

Navíc bude budit pozornost i jinak. Logo týmu Racetracku je totiž sob s helmou. K Holánově pobavení.  „Je to vtipný design. Dělal jsem si i srandu, že tito sobi budou létat líp než od Santy. Tak snad jim neudělám ostudu,“ pousmál se na závěr Holán.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud