Ivo Pospíšil
8. září 2014 • 10:14

Tomíčkův Memoriál ozáří Rus s polským občanstvím a českým strojem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žije v Bydhošti, závodí za Toruň a má i polské občanství – ale Polák to není. Jezdí na Jawě, stal se juniorským mistrem světa v Pardubicích – ale ani Čech to není. Přesto bude ruský plochodrážník Emil Sajfutdinov hlavní hvězdou dnes konaného Memoriálu Luboše Tomíčka (19.15). „Je to hlavní tahák a favorit,“ říká organizátor Pavel Ondrašík o mladém dravci s pověstí příkladového profíka.



Původně chtěli díky němu uspořádat střet lídra mistrovství světa a mistrovství Evropy. Jenže poté, co si před pár týdny Greg Hancock zlomil palec na levé ruce, zůstal Emil Sajfutdinov v pozici hlavní hvězdy Memoriálu Luboše Tomíčka sám. O to však bude větší favorit.

„Určitě bude největší aspirant na vítězství. Ale i v minulosti jsme měli spoustu favoritů, jež nakonec nevyhráli. Každý je porazitelný a to platí i pro Emila,“ ví sportovní ředitel závodu Pavel Ondrašík.

Čtyřiadvacetiletý dravec patří vůbec k nejlepším ruským plochodrážníkům současnosti, avšak Rusa připomíná jen zřídka. Má blízko hlavně k Polsku (bydlí v Bydhošti, závodí za Toruň, má i polské občanství, díky čemuž lépe získává víza a sponzory) a právě k Česku.

PROGRAM MEMORIÁLU LUBOŠE TOMÍČKA

17:00 – 17:45  otevřené depo návštěvníkům
18.00 – 18.15  autogramiáda
19:00 – 19:15  představení jezdců, přivítání paní Tomíčkové
19:15 – 21:15  hlavní závod
21:15 – 21:30  finále
21:30 – 21:40  předávání cen
21:40 – 21:55  ohňostroj

V Pardubicích urval titul juniorského mistra Evropy, ve Slaném vyhrál ME týmů a v současnosti jezdí i na znovuzrozené české Jawě. „Jednání s ním nebylo složité. On je jeden z těch profesionálů, kteří se podívají do kalendáře a ví, zda má volno nebo ne. Navíc má tovární podporu Jawy Divišov, což bylo podpůrným motorem. Šlo o první jméno, jež jsme měli ve startovní listině,“ řekl Ondrašík.

Rychlý, tvrdý a nekompromisní. Až v tomhle vypadá jako australský dravec Darcy Ward, jenž vloni ovládl Zlatou přilbu v Pardubicích. Jenže pozor, i když patří ke stejné generaci, těžko byste u něj hledali alkoholové skandály nebo obvinění ze znásilnění jako v případě Warda.

Tenhle bouřlivák se vybouří hlavně na trati. „Je to dravec, který dává do každé jízdy sto procent a nekouká, jestli je ta jízda důležitá nebo ne. Na druhou stranu to má však víc srovnané v hlavě,“ říká Ondrašík. „Má výborného manažera, který dělal manažera i šestinásobnému mistru světa Tony Rickardssonovi, a ten mu život usměrnil. Jasně, nechal mu i volnost, ale rovněž stanovil pravidla, který by měl závodník dodržovat, aby se dostal na světovou úroveň,“ popisuje Ondrašík.

Přesto když měl odpovědět, zda celkové prize money převyšuje Sajfutdinovo startovné na závodě, jen se při odpovědi lehce pousmál: „Ne,“ uznal.

V čele porazit mladého fenoména bude nejen Polák Okoniewski, ale i sedmero českých závodníků s Josefem Francem nebo Václavem Milíkem. Vedle tradiční autogramiády navíc pořadatelé připravili možnost před závodem volného vstupu do depa. „Dostat se k závodníkům takhle blízko, to není moc běžné. Vzhledem tedy k lidovému vstupnému bych si přál návštěvnost kolem čtyř tisíc,“ přál si na závěr Ondrašík.  Závodit se na pražské Markétě začne od 19.15.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud