21. listopadu 2018 • 15:30

Primátorka Brna: Grand Prix chci udržet, nedokážu si představit konec

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nově zvolená primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) chce v Brně udržet motocyklovou Grand Prix. Řekla to dnes novinářům. Kloní se ke stažení žaloby, kterou kvůli snížení dotace na letošní ročník podal na ministerstvo školství pořadatelský spolek města a kraje. Stát dal 39 milionů korun, spolek požadoval 100 milionů. Velká cena skončila ve ztrátě 31 milionů. Podle Vaňkové je krajním řešením, že by ztrátu pokryly rozpočty města, případně kraje. Peníze chce ale získat od státu, hodlá s ním domluvit trvalou podporu dalších ročníků.



Spolek podal žalobu v době, kdy Brno vedl ještě primátor Petr Vokřál (ANO). V čele radnice ho ale vystřídala v úterý Vaňková , kterou zvolilo zastupitelstvo. Spolek kraje a města pořádá závody třetím rokem. Vaňková se sejde s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO). "Budeme diskutovat o případném zpětvzetí žaloby uplatněné vůči ministerstvu. Je to jedna z variant, ke které se já osobně kloním. Pokud chceme jednat se státem a ministerstvem a získat nějaké peníze, není možné se smírně domluvit, pokud budeme uplatňovat žalobu," uvedla Vaňková.

Zachování Velké ceny považuje za významný krok. "Nedovedu si představit, že by Grand Prix měla skončit. Budeme nuceni hledat nějaké řešení. Ideální by bylo získat peníze ze státního rozpočtu, ale přiznám se, že nevidím žádnou jednoduchou cestu k získání těch 31 milionů," řekla Vaňková.

Nevyloučila ani možnost, že by uhrazení ztráty muselo vyřešit Brno potažmo kraj. "Je to ale krajní řešení," odpověděla Vaňková na dotaz novinářů. Chce jednat o tom, aby stát poskytl peníze na ztrátu v letošním roce a také aby pro příští roky vyčlenil peníze na závody přímo ve státním rozpočtu, nikoliv aby je spolek získával každoročně formou dotací.

Náklady na letošní závody byly 170 milionů korun. Největší část tvoří zalistovací poplatek za licenci na pořádání závodů, který přesáhl 100 milionů korun. Akce utržila ze vstupného 70 milionů korun. Brno dalo jako každoročně 10 milionů a kraj 20 milionů. Od ministerstva spolek žádal 100 milionů, nakonec by mu stačilo jen 70 milionů, ale dostal 39 milionů.

Velké ceně hrozil v minulosti zánik, protože ji její předešlý pořadatel Automotodrom Brno už nechtěl organizovat kvůli její ztrátovosti. Politici se rozhodli akci zachránit, protože dělá Brnu a regionu reklamu a má také přínos do rozpočtu odhadem 200 milionů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud