16. června 2019 • 15:56

Mazák Alonso! Legendární jezdec obhájil prvenství v automobilovém Le Mans

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný mistr světa formule 1 Fernando Alonso a tým Toyota Gazoo obhájili vítězství v legendárním automobilovém závodě 24 hodin Le Mans. Kolegy španělského pilota byli stejně jako vloni další bývalí jezdci F1 Švýcar Sébastien Buemi a Japonec Kazuki Nakadžima a společně se zároveň stali mistry světa ve vytrvalostním seriálu.



Stejně jako vloni při premiérovém triumfu značky Toyota ve francouzské klasice skončil závod i letos dvojnásobným triumfem japonské automobilky. K vítězství přitom dlouho směřoval druhý vůz, ale kvůli defektu musel argentinský finišman José María López zhruba hodinu před koncem přepustit první pozici Nakadžimovi.

V cíli po 385 kolech a 5246 kilometrech dělilo obě posádky 16,972 sekundy. S Lópezem si smůlu vybrali Brit Mike Conway a Japonec Kamui Kobajaši. Třetí místo obsadil s odstupem šesti kol tým SMP Racing, jehož piloty byli bývalý Alonsův týmový kolega z McLarenu Stoffel Vandorne z Belgie a Rusové Vitalij Petrov a Michail Aljošin.

Sedmatřicetiletý Alonso zažil triumfální rozlučku se šampionátem po dříve avizovaném odchodu. O budoucích plánech dosud neinformoval, ve hře je účast v Rallye Dakar a nadále i snaha o zisk motoristické trojkoruny pro vítěze Velké ceny Monaka F1, čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans a závodu 500 mil Indianapolis. Na slavném americkém oválu zatím Alonso nevyhrál, v obou ostatních triumfoval dvakrát.

"Hlavní cíl tohoto víkendu byl vyhrát mistrovství světa. Závod se pro nás nevyvíjel úplně dobře, naši týmoví kolegové byli celý víkend rychlejší. Vyhrát si zasloužili oni," uznal Alonso. "Ale vítězství a titul je skvělá věc," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud