23. května 2008 • 00:00

Mosley: dříve mocný šéf, nyní psanec

Autor: lex
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl váženým mužem, kterého každý poslouchal. Drtil oponenty argumenty, nebál se s nimi zatočit. Max Mosley je zpátky ve formuli 1 - poprvé od zveřejnění fotografi í ze sexuální aféry.



MONTE CARLO - Byl váženým mužem, kterého každý poslouchal. Drtil oponenty argumenty, nebál se s nimi zatočit. Max Mosley je zpátky ve formuli 1, přijel na GP Monaka - poprvé od zveřejnění fotografi í ze sexuální aféry.

Jenže inkognito, ne oficiálně, rozhodně ne jako prezident Mezinárodní automobilové federace FIA, i když ten post bude minimálně do 3. června zastávat.

Mosleyho aféra propukla poté, co byly zveřejněny fotografi e, na nichž je nejvyšší motoristický funkcionář s prostitutkami v nacistických uniformách a oddává se sexuálním orgiím. I přes obří skandál Mosley nerezignoval, ale světu formule 1 se zatím vyhýbal. V Monte Carlu však bydlí. "Takže nevím, proč bych se tam nemohl jít podívat," řekl šéf FIA.

Dvaasedmdesátiletý Mosley, který se proslavil jako tvrdý vládce formule 1, dorazil do paddocku GP Monaka ve čtvrtek ráno. Zavřel se do zázemí federace, zdržel se jen krátce a poté odešel. Neodpovídal na otázky, vyhýbal se kamerám i fotografům. Vrátit by se měl až dnes ráno. Ze strany FIA jej ale není potřeba, oficiálně ji totiž v knížectví reprezentuje jeho zástupce.

Mosley sice moc nemluví, ale jinak čile komunikuje dopisy. Jejich prostřednictvím rozjel válku s Berniem Ecclestonem. Národním automobilovým federacím, které FIA sdružuje, totiž poslal dopis, ve kterém je varoval před tím, aby jej z funkce prezidenta sesadily.

Bez něj by prý totiž ztratila FIA kontrolu nad F1. V zákulisí se totiž vyjednává nová smlouva o podobě marketingových práv na F1: Ty na konci devadesátých let získal Bernie Ecclestone a později na kontrolní podíl dosáhly banky, pro které ale Ecclestone stále pracuje.

Nová dohoda by měla výrazně omezit vliv FIA a držiteli práv by umožňovala návrhy federace vetovat, o pravidlech by mohly rozhodovat samy automobilky. Oba muži byli dříve spojenci a ještě v době vypuknutí aféry se Ecclestone za Mosleyho postavil s tím, že do jeho soukromých záležitostí nikomu nic není.

Při GP Španělska před měsícem však Ecclestone apeloval na představitele týmu, aby podepsali dopis, ve kterém po Mosleym žádají rezignaci. Některé týmy deklaraci podepsat odmítly.

"Upřímně doufám, že těmi dopisy nechtěl Max vyhlásit válku, protože bychom se museli začít bránit," řekl Ecclestone v reakci na Mosleyho dopis. "Asi tak činí jenom kvůli své aféře, aby měl silnější pozici. S formulí 1 jako takovou to nemá nic společného. Až se bude o Maxovi hlasovat, bude to čistě o něm jako prezidentovi a nebude se řešit, jaký to má vztah k formuli 1."

Je jasné, že Mosley ve velkém ztrácí podporu i své někdejší spojence - nejsilnější z nich byl právě Ecclestone, s nímž úzce spolupracoval přes dvacet let.

"Mosley všechno prezentuje jen černobíle a tak se věci nemají," řekl Mario Theissen, šéf týmu BMW-Sauber. "Změny, o kterých se jedná, by pravděpodobně vedly ke změně moci v F1 a po nějaký čas, ale rozhodně to nelze podávat jednostranně."

Mosley už ale podobně jednal v minulosti a k prosazování svých návrhů, mezi něž například patří zákaz vývoje motoru, který zakonzervoval rozložení sil v F1 na roky dopředu, ale neušetřil peníze, používal demagogii. Teď se to může obrátit proti němu. Nepřátel má víc než dost.

Články odjinud


Články odjinud