2. června 2008 • 11:25

Mosleyho čeká Den D

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouholetý prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley se v úterý dozví, jak velkou podporu má mezi národními automobilovými svazy.



Osmašedesátiletý Angličan nechal v dubnu po vypuknutí svého nacisticko-sexuálního skandálu svolat mimořádné shromáždění všech členských federací FIA, jež má v Paříži rozhodnout o jeho setrvání ve funkci.

Mosleyho aféru odstartoval v poslední březnový den článek britského nedělníku News of the World, jenž zveřejnil videonahrávku, na níž si prezident FIA užívá s pěticí prostitutek.

Přitěžujícím faktem pro Mosleyho, jenž je synem zakladatele britské fašistické strany, bylo, že s ženami v jednom londýnském bytě inscenoval scény připomínající dění v koncentračních táborech, jako bičování či prohlídku vlasů kvůli vším.

Šéf světového motoristického sportu později přiznal, že si prostitutky najal, odmítl však jakékoli narážky na nacismus. Mosley se brání kritice tím, že se jedná o cílený útok na jeho osobu, navíc prý svou soukromou záležitostí organizaci FIA nepoškodil.

Jeho teorii o spiknutí nahrává fakt, že jedna z prostitutek je manželkou agenta britské tajné služby MI5, který byl následně okamžitě propuštěn.

Mosley se po zveřejnění nahrávky stal terčem kritiky z mnoha směrů, od bývalých jezdců přes automobilové kluby až po šéfa formule jedna Bernieho Ecclestonea.

Všichni volali po jeho odstoupení, sám prezident však hodlá dodržet své funkční období, které vyprší v říjnu příštího roku. Jedním z důvodů je fakt, že podle svých slov na každý požadavek rezignace dostal sedm dopisů, které mu vyjadřují podporu.

"Není možné, abych se otočil zády ke všem těm lidem, kteří mi věří. Nemůžu jen tak odejít, zůstanu a budu bojovat," uvedl Mosley, když svolával mimořádné shromáždění FIA.

Hlavní otázkou tak v úterý bude, zda bude pro většinu federací znamenat Mosleyho etický prohřešek víc než jeho příspěvek motorsportu.

Vystudovaný právník se během svého působení zasloužil mimo jiné o zavedení regulí, které berou ohled na životní prostředí a především na bezpečnost jezdců. Například v královské F1 nezahynul žádný pilot od roku 1994, kdy se Mosley ujal funkce.

Podle FIA by se měli na shromáždění objevit zástupci zhruba 180 ze 220 členských federací. Mosley v Paříži vystoupí na veřejnosti teprve potřetí od skandálu - minulý víkend byl k vidění na Velké ceně Monaka formule jedna, neboť v Monte Carlu bydlí, koncem dubna se byl podívat na premiérový ročník Jordánské rallye.

Pokud by byl Mosley v úterý odvolán, vedli by FIA jeho viceprezidenti a šéf senátu do listopadu, kdy by měl být na generálním shromáždění zvolen nový prezident.

Články odjinud


Články odjinud