24. července 2008 • 12:38

Mosley vyhrál soud s novinami

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéf Mezinárodní automobilové federace Max Mosley vyhrál soud s britským nedělníkem News of the World, který zveřejnil fotografie a videozáznamy jeho sexuálních orgií.



Soud dnes rozhodl o tom, že list narušil jeho soukromí a nařídil mu zaplatit odškodné v rekordní výši 60.000 liber (1,8 milionu korun).

Podle agentury AP se jedná o nejvyšší pokutu za narušení soukromí v historii britského soudnictví, kde doposud byly podobné sankce symbolické. List navíc musí zaplatit Mosleyho soudní výlohy, které se podle agentury AP pohybují kolem 450.000 liber. Zhruba stejnou částku zaplatil nedělník i na vlastních soudních výlohách.

Osmašedesátiletý Mosley se před soudem k orgiím přiznal a dodal, že v nich našel zálibu před 45 lety. Současně uvedl, že šlo o soukromou akci ve sklepě jeho domu a striktně odmítl nacistický nádech akce. Podobné fantazie označil za nechutné.

"Lidé při praktikování sexu, i když v nepříliš tradiční podobě, mají právo na soukromí. Navíc zde neexistoval žádný důvod, proč by měla veřejnost o sexuálním životě pana Mosleyho vědět," citoval server BBC soudce Davida Eadyho.

Podle něj neexistují důkazy, že by Mosleyho sexuální praktiky měly byť jen v nejmenším nacistický nádech. "Nevidím jediný pádný důvod, proč by to, co se odehrávalo na videu, měl někdo považovat za znevažování obětí holocaustu," prohlásil. "Poutání, bičování a ponižování patří k normálním sadomasochistickým praktikám," dodal.

Mosley byl s rozhodnutím soudu spokojen. "Ukázalo se, že všechny jejich nacistické historky byly jenom lži, navíc úmyslně vykonstruované," prohlásil.
Aféru kolem Mosleyho odstartoval v poslední březnový den článek nedělníku News of the World, jenž zveřejnil videonahrávku, na níž si prezident FIA užíval s pěticí prostitutek.

Přitěžujícím faktem pro Mosleyho bylo, že s ženami v jednom londýnském bytě inscenoval scény připomínající dění v koncentračních táborech, jako bičování či prohlídku vlasů kvůli vším. Pikantnosti celé aféře přidávala i minulost Mosleyho otce Oswalda, který byl před druhou světovou válkou zakladatelem britské fašistické strany a jehož svatby se účastni i Adolf Hitler.
Mosley po vypuknutí aféry čelil mnoha hlasům požadujícím jeho odstoupení z funkce šéfa FIA. Osmašedesátiletý Brit však odmítl a v čele federace ho v červnu na mimořádné valné hromadě podrželi členové FIA.

Články odjinud


Články odjinud