28. března 2009 • 11:41

Závodní vůz zabil na Valašské rally 3 diváky

Autor: ČTK, Marie Machková, blesk.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, VIDEO, FOTOGALERIE – V tragédii se proměnila zahajovací rallye letošní sezony na Valašsku. Závodní vůz Lukáše (21) a Júlia Lapdavských (28) ze Slovenska usmrtil tři lidi.



Otec (38) se synem(13) a jeho kamarádem (13) se postavili do mírné zatáčky, aby mohli závod lépe zachytit na kameru. Když se v hledáčku objevilo mitsubishi, netušili, že jim zbývají poslední tři vteřiny života.

Tento snímek pořídil jeden z diváků těsně před nehodou. Fotografie se objevila v internetových fórech.

Nehoda na valašské rallye Nehoda na valašské rallyeFoto internet

Podle pořadatelů se postavili na nejnebezpečnější místo sedmé rychlostní zkoušky mezi Štramberkem a Rybí na Novojičínsku. „Pár desítek metrů od místa neštěstí vůz číslo 55 nadskočil na horizontu a začal na silnici lítat. V mírně pravotočivé zatáčce zachytil podvozkem o příkop, utrhl si kolo a najel do skupinky lidí,“ vypověděl muž z Holešova, který nehodu viděl.

Exkluzivní rozhovor se svědkem tragédie >>>

Mitsubishi zničené při nehodě během Valašské rally
Mitsubishi zničené při nehodě během Valašské rally

Zdrcený řidič: Nic si nepamatuju

Závodníci, kteří způsobili tragickou nehodu, vyvázli jen s lehčími zraněními. Chirurg Petr Rajna řekl, že Július Lapdavský, který seděl na místě spolujezdce, utrpěl jen pohmožděniny. Jeho bratr Lukáš měl navíc otřes mozku.

„Řidič byl přijat k hospitalizaci na pozorování, ale odmítl to. Podepsal revers a odjel. Z nehody si údajně nic nepamatuje, což je při otřesu mozku možné,“ sdělil lékař. Závodníci se obrnili mlčením. Július si kryl hlavu rukama.


Další svědek Karel M. uvedl, že mitsubishi těla muže a dvou dětí z Kopřivnice odhodil o několik metrů od krajnice. „Zůstali ležet až na louce. Auto pak ještě metalo kotrmelce,“ popisoval srážku Karel M. Policie zatím neví, proč vůz vyjel z trati. „Mohl to způsobit lidský faktor, ale také technická závada na autě. Přivítali bychom, kdyby nám svědci zapůjčili své videozáznamy,“ prohlásila mluvčí policie v Novém Jičíně Miroslava Šálková – Michálková. Hned po nehodě byl 28. ročník Valašské rallye zrušen.


Podívejte se na šokující video se záběry tragédie:



Výběr případů usmrcených či zraněných diváků při automobilových závodech v posledních letech:
23. února 2002 - Jeden z diváků zemřel a další tři byli zraněni při automobilové soutěži Rallye šou Blovice. Řidič vozu Toyota Corolla na zablácené vozovce nezvládl řízení a vyletěl mezi přihlížející.
18. května 2002 - Rallye Český Krumlov poznamenala havárie posádky David Komárek a Zdeněk Roupec, při níž bylo zraněno sedm diváků, z toho dva těžce, včetně malého chlapce.
6. prosince 2003 - Během Pražského rallyesprintu havaroval při průjezdu kolem strahovských stadionů na mokré vozovce brněnský závodník David Komárek, jehož vůz vjel do diváků. Jeden z nich utrpěl zlomeninu bérce.
2. července 2005 - Během Rallye Bohemia byli při vážné nehodě zraněni čtyři lidé, dvanáctiletá dívka byla dokonce v ohrožení života. Norský závodník Anders Kjear v rychlostní zkoušce nezvládl ostrou zatáčku a vletěl s autem do diváků.
9. září 2006 - Těhotnou ženu těžce zranilo jedno z aut na tradičních závodech veteránů Zbraslav - Jíloviště. Žena pár hodin po nehodě o dítě přišla. Nehodu historického vozidla zavinila technická závada.
18. června 2007 - Smrtelným zraněním dvaašedesátiletého muže skončily motocyklové závody veteránů na přírodním okruhu v Hořicích na Jičínsku. Při závěrečné ukázkové jízdě historických závodních vozů se jednomu autu utrhlo kolo a diváka zasáhlo do hlavy. Muž později zemřel v hradecké nemocnici.
11. října 2008 - Při závodu sportovních vozů v Ostravě zahynul jeden divák a dva byli zraněni. Šestnáctiletý závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse do přihlížejících lidí narazil poté, co dostal na uzavřeném okruhu na Místecké ulici smyk a nezvládl řízení. Třiapadesátiletý muž byl převezen s těžkým poraněním mozku do ostravské fakultní nemocnice, kde zemřel.
14. listopadu 2008 - Při rallye v Horním Hradišti u Plas na severním Plzeňsku najelo závodní auto do diváků. Šest lidí bylo zraněno, z toho dva velmi těžce.
6. prosince 2008 - Při Pražském rallyesprintu po nehodě polsko-britské posádky Leszek Kuzaj, Craig Parry zemřel šestadvacetiletý muž, další, stejně starý divák podlehl zraněním v nemocnici. Závodní auto na trati havarovalo a na Řeporyjském náměstí vjelo do lidí.
28. března 2009 - Při Valašské rallye zemřeli po nehodě soutěžního vozu tři lidé. Ve vysoké rychlosti havaroval slovenský jezdec Lukáš Lapdavský, jeho mitsubishi opustilo trať a smetlo skupinku diváků.
Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud