29. března 2009 • 14:00

Za smrt na ostravské rally mohou pořadatelé

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Policie ukončila vyšetřování havárie sportovního vozidla na Memoriálu Miroslava Fajkuse v Ostravě, která loni v říjnu stála život dvaašedesátiletého diváka a další těžké zranění. Za tragickou nehodu nesou podle policistů zodpovědnost dva činovníci závodu, kteří nechali stát diváky na nechráněném místě.



Po pětašedesátiletém muži, jenž byl obviněn v loňském roce, si nyní vyslechl obvinění i jeho o 30 let mladší kolega, informovala dnes ČTK mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Oběma organizátorům hrozí za obecné ohrožení až pět let vězení.

Sobotní tragédie:
Závodní vůz zabil na Valašské rallye 3 diváky»


Šestnáctiletý závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse loni 11. října do přihlížejících lidí narazil poté, co dostal na uzavřeném okruhu na Místecké ulici smyk a nezvládl řízení. Třiašedesátiletý muž byl převezen s těžkým poraněním mozku do ostravské fakultní nemocnice, kde týž večer zemřel. O 12 let mladší divák utrpěl těžká zranění hlavy a páteře, ze kterých se zotavoval půl roku. Třetí divák vyvázl s lehkým zraněním.

Pětatřicetiletý muž jako delegovaný licencovaný bezpečnostní činovník měl před závodem vymezit prostory pro diváky v rozporu s protokolem o schválení trati, který vypracoval a podepsal jeho pětašedesátiletý kolega.

"Závod navíc probíhal podle bezpečnostního plánu schváleného pro rok 2007 a neobsahoval informace předepsané Mezinárodním sportovním řádem, především skupina diváků byla umístěna do nevhodného prostoru," uvedla Holčáková.

Podle policie nesou svůj díl viny na tragické nehodě ještě další dva lidé, když na základě neúplné dokumentace konání závodu povolili. Jde o pětašedesátiletého člena schvalovací komise a zástupce bezpečnostní komise, který měl vypracovat, podepsat a odevzdat protokol o schválení trati, a devětačtyřicetiletého muže, který následně vydal licenci trati a povolení k pořádání memoriálu.

"Jejich jednání však nenaplnilo skutkovou podstatu trestného činu, ale lze je postihnout disciplinárně. I tímto způsobem lze přispět k preventivnímu působení na zainteresované osoby v různých sportovních závodech, aby nedbalostně znovu nedošlo k obdobným těžkým následkům," uvedla Holčáková.

Poslední automobilový závod s tragickými následky se stal v sobotu na Novojičínsku. Při Valašské rallye zemřeli po nehodě soutěžního vozu tři diváci, z toho dvě děti. Policie žádá svědky, aby jí pomohli objasnit příčiny nehody.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud