21. května 2009 • 11:00

Kresta bude v Krumlově útočit na páté vítězství

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující český šampion v automobilových soutěžích Roman Kresta má na nadcházející Rallye Český Krumlov šanci zapsat se do historie. Pokud se mu na jihu Čech podaří vyhrát, připíše si již pátý triumf na této soutěži.



Ta je v letošním roce třetím pokračováním domácího mistrovství, a stane se tak rekordmanem. Čtyřikrát dokázal v Českém Krumlově vyhrát vedle něj i Leo Pavlík, jenž se naposledy z prvenství radoval v roce 1989.

Krestu však možný zápis do historie moc nevzrušuje. "Abych pravdu řekl, tak tohle opravdu neřeším. Už mi to ale někdo říkal. Stejné to bylo před Šumavou, kterou jsem mohl také vyhrát popáté," řekl Kresta.

Bývalý tovární jezdec Škody a Fordu prý jednotlivá vítězství nepočítá. "Pro nás je priorita uspět v celkovém mistrovství, což se ale skládá z jednotlivých soutěží. Vždy chceme maximálně uspět," uvedl českokrumlovský vítěz z let 2000, 2004, 2007 a 2008.

Jezdec z Trnavy na Zlínsku vede průběžné pořadí s náskokem čtrnácti bodů před Václavem Pechem. Oba mají na svém kontě vítězství v jedné rallye.

Kresta uspěl na 'Valašce', jež byla předčasně ukončena po tragické nehodě, Pech byl nejrychlejší na Šumavě, kde měl Kresta technické problémy v závěru. Hlavní aspiranti na titul tak pokračují ve svém vyrovnaném souboji z loňské sezony, kdy Kresta nakonec porazil Pecha o 21 bodů.

"Uvidíme, jak to bude vypadat dále. Zatím to byl souboj nás dvou, i když na Šumavě v kontaktu s Vencou (Pechem) jel i Pavel Valoušek a chvíli i Orsák. Kdybychom neměli technické problémy nebo defekt, tak bychom byli hodně vepředu. Pořádné srovnání ještě nebylo, vždy se něco dělo, někdo něco měl. Závod, kdy ani jeden z nás neměl problém, ještě nebyl," řekl Kresta, který na rozdíl od loňského roku jezdí s vozem Peugeot 207 S2000. Pech i nadále usedá do produkčního mitsubishi.

V Českém Krumlově v minulosti vyhrál i Pech, který byl nejrychlejší v letech 2002 a 2003. Loni skončil druhý s minutovým odstupem za Krestou. Plzeňský pilot se na start těší, trochu se obává jen proměnlivého počasí, kvůli němuž je složitější správně zvolit pneumatiky. Kvůli dlouhým rychlostním zkouškám a velké vzdálenosti mezi servisy tak můžete hodně ztratit. Nejednou jsme zde zažili průtrž mračen z minuty na minutu. Klíčové tedy budou i správné informace o počasí," uvedl Pech.

Na umístění na stupních vítězů pomýšlí i Pavel Valoušek, aktuálně třetí v MMČR, Roman Odložilík, Jaroslav Orsák, Josef Peták, Jaromír Tarabus nebo Daniel Běhálek. Na startu by se v mistrovském závodě mělo představit více než 70 posádek.

Sedmatřicátý ročník rallye odstartuje v pátek odpoledne na výstavišti v Českých Budějovicích, kde se uskuteční i úvodní divácká rychlostní zkouška. Celkem pořadatelé připravili pro soutěžící dvanáct měřených testů dlouhých 183,22 km. Vítězná posádka bude známa v sobotu kolem 16:30.

Pořadí MČR (po 2 ze 7 soutěží):
1. Kresta (Peugeot 207 S2000) 81 b., 2. Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX) 67, 3. Valoušek (Mitsubishi Lancer EVO IX) 41, 4. Kopecký (Škoda Fabia S2000) 39, 5. Běhálek (Subaru Impreza Sti) 25, 6. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 16.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud