5. června 2009 • 15:53

Češi spojí na Dakaru síly, vznikl nový tým

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

O úspěch v dalším ročníku závodu Rallye Dakar se na jihoamerickém kontinentu pokusí nový společný Czech Dakar Team. Vznikl spojením Offroad centra Praha a MS rallytrucku a je složen z více než tří desítek lidí.



Mezi nimi jsou i letošní účastníci Dakaru Marek Spáčil, Oldřich Bražina, Jiří Janeček, Martin Macek a Jaroslav Lamač.

"V jednotě je síla, to chceme uplatnit. Chceme si zároveň pomáhat, to byl hlavní cíl celé skupiny," řekl dnes Spáčil novinářům na brněnském veletrhu Autosalon. O to větší prý bude šance v náročném terénu a v silné konkurenci uspět.

Účastníky Dakaru opět čeká poušť Atacama >>>

V této chvíli jsou podány přihlášky pro 32 lidí; Czech Dakar Team tak bude jeden z největších týmů, které Česko na proslulém závodě reprezentovalo. Obsáhne podle Spáčila všechny hlavní kategorie závodu, tedy kamiony, automobily, čtyřkolky i motocykly. Pro tým vznikají dva nové kamiony Tatra i nová auta Toyota. Bražina staví novou čtyřkolku, Macek pak motorku.

Pořadatelé Rallye Dakar ve středu v Paříži představili plán čtrnácti etap příštího ročníku slavného závodu. Stejně jako letos se soutěž uskuteční v Argentině a Chile, nabídne ale pestřejší trasy. Některé z nich povedou opět napříč pouští Atacama, která je nejsušším místem planety.

Závodníci odstartují 2. ledna z argentinské metropole Buenos Aires, kam je na 16. ledna naplánován i cíl. Etapy budou tentokrát rovnoměrně rozděleny mezi obě pořadatelské země, jak do počtu, tak i do délky. Trasa celkem bude měřit 8600 kilometrů, z čehož 5200 tvoří měřené úseky.

Spáčil ještě plán trasy podle svých slov neviděl, ale má reference od svých kolegů. Má tam být daleko více písku a poušť Atacama budou závodníci přejíždět z počátku závodu. Důvodem tak možná je, aby se v závodě eliminovali ti, kteří to v písku moc neumí. "Bude to taková vyřazovačka hned na začátku a bude to opět těžké," podotkl Spáčil.

Vysoké cíle si zatím Czech Dakar Team nedává. "Hlavně dojet, aby celá skupina byla v pohodě a byla dobrá atmosféra, a dosáhnout nějaké výsledy. Myslíme hlavně na to vrátit se v pořádku všichni zpátky," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud