5. června 2009 • 17:29

KTM končí s účastí na Rally Dakar

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výrobce motocyklů KTM, na kterých jezdci vyhráli posledních osm ročníků Rallye Dakar, se rozhodl s okamžitou platností ukončit své působení v slavném maratonském závodě.



Rakouská firma oznámila na svém webu, že se nezúčastní soutěže v Argentině a Chile s továrním ani žádným jiným týmem kvůli novým technickým pravidlům, která omezují objem motorů na maximálně 450 ccm. V budoucnu se chce KTM účastnit už jen mistrovství světa v dálkových rallye.

"Organizátoři znenadání upravili pravidla, aby tím ukončili nadvládu KTM. Přišlo to bez varování a KTM to tvrdě zasáhlo," uvádí v prohlášení výrobce, který na dakarskou rallye dlouhodobě připravuje stroje o objemu 690 ccm. Finanční důsledky tohoto rozhodnutí jsou podle KTM ohromné. "Všechen materiál pro náš tovární tým a padesátku zákaznických máme připravený v halách. Stačilo to už jen smontovat dohromady," uvedl sportovní ředitel Heinz Kinigadner, někdejší mistr světa v motokrosu a účastník Dakaru.

Po rozhodnutí omezit půl roku před startem motocykly na čtyřistapadesátky prý KTM nemůže i s ohledem na globální hospodářskou krizi účast na Dakaru zajistit. "Budeme se teď plně soustředit na mistrovství světa v rallye a poohlédneme se po alternativách. Třeba se budeme naplno angažovat v rallye na africkém území. Zpátky ke kořenům," uvedl šéf oddělení motoristického sportu Winfried Kerschhaggl.

Francouzská pořadatelská společnost Dakaru ASO oznámila změnu pravidel ve čtvrtek současně s prezentací trasy příštího ročníku. Ten odstartuje 2. ledna z argentinské metropole Buenos Aires, kam je na 16. ledna naplánován i cíl. Etapy budou tentokrát rovnoměrně rozděleny mezi Argentinu a Chile, a to jak do počtu, tak i do délky. Trasa celkem bude měřit 8600 kilometrů, z čehož 5200 tvoří měřené úseky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud